Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Share

    irsyadpenang

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by irsyadpenang on Sat Jul 24, 2010 5:44 pm

    alep wrote:aku ikut rpm, nak jimat minyak, tukar gear rpm5k-6k, nak laju tukar gear rpm 10k utk gear 3 keatas

    tak paham la alep bole ko explain detail sikit dak..

    ryuganz

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by ryuganz on Sat Jul 24, 2010 6:01 pm

    irsyadpenang wrote:
    alep wrote:aku ikut rpm, nak jimat minyak, tukar gear rpm5k-6k, nak laju tukar gear rpm 10k utk gear 3 keatas

    tak paham la alep bole ko explain detail sikit dak..

    dia shift gear at range 5-6k RPM, kalo masuk 7K rpm atau lebih , PV dah bukak, so squirt more fuel la.

    paeach

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by paeach on Sun Jul 25, 2010 1:39 am

    irsyadpenang wrote:Laju jugak bro kips semua bawak yer..sampai meter cecah 190-200km/j aku top speed paling laju berani bawak pun 160km/j tu pun masa atas jambatan penang...time tu jantung rasa dah mcm ada kat luar badan dah(flying without wing)... hahaha...

    kalau kat highway 140km/j berani bawak..bukan aper ingat org tersayang and takut mati sebelum sempat bertaubat..huuhu


    Bab tapau orang nie jarang xpi aku paling benci bila orang drive motor dekat lane tengah bawak slow2..dah tau slow x reti2 reti dok lane kiri...rasa panas membara jer...


    Anyway mcm mana korang tarik sequnce gear sampai leh cecah 190-200km/j aku punya sequence tarik gear pun tak tau lagi main hentam jer..xpi lebih kurang mcm nie ler:


    - Gear 1 = 0 km/j-20km/j
    - Gear 2 = 20 km/j-30km/j
    - Gear 3 = 30 km/j-40km/j
    - Gear 4 = 40 km/j-60km/j
    - Gear 5 = 60 km/j-120km/j
    - Gear 6 = 120 km/j- keatas km/j


    ni sopan santun la..
    lol!


    ranjau_berduri

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by ranjau_berduri on Sun Jul 25, 2010 3:53 am

    menunggang dengan cermat......


    - Gear 1 = RPM 10
    - Gear 2 = RPM 10
    - Gear 3 = RPM 10
    - Gear 4 = RPM 10
    - Gear 5 = RPM 10
    - Gear 6 = RPM14.......

    jayjeffrey

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by jayjeffrey on Sun Jul 25, 2010 6:57 am

    wow... 1.3 kali kelajuan cahaya tu...

    irsyadpenang

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by irsyadpenang on Sun Jul 25, 2010 9:06 am

    ryuganz wrote:
    irsyadpenang wrote:
    alep wrote:aku ikut rpm, nak jimat minyak, tukar gear rpm5k-6k, nak laju tukar gear rpm 10k utk gear 3 keatas

    tak paham la alep bole ko explain detail sikit dak..

    dia shift gear at range 5-6k RPM, kalo masuk 7K rpm atau lebih , PV dah bukak, so squirt more fuel la.

    Oh lagu tu ka... kalau kita nak drop gear pulak mcm mana bro nak kena tengok motor punya RPM jatuh sampai berapa

    ryuganz

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by ryuganz on Sun Jul 25, 2010 9:58 am

    irsyadpenang wrote:
    ryuganz wrote:
    irsyadpenang wrote:
    alep wrote:aku ikut rpm, nak jimat minyak, tukar gear rpm5k-6k, nak laju tukar gear rpm 10k utk gear 3 keatas

    tak paham la alep bole ko explain detail sikit dak..

    dia shift gear at range 5-6k RPM, kalo masuk 7K rpm atau lebih , PV dah bukak, so squirt more fuel la.

    Oh lagu tu ka... kalau kita nak drop gear pulak mcm mana bro nak kena tengok motor punya RPM jatuh sampai berapa

    time drop gear, tak kisah gak, kalo ride normal mode, any Range RPM pun takpe, tapi kalo race/track, biasa jgn bawah drp 7.5k RPM, sebab kat peak power motor kita kt range tu.tu yang main half clutch/ blip throttle when shifting down (so smooth sket bila masuk corner)

    ranjau_berduri

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by ranjau_berduri on Sun Jul 25, 2010 5:06 pm

    ryuganz wrote:
    time drop gear, tak kisah gak, kalo ride normal mode, any Range RPM pun takpe, tapi kalo race/track, biasa jgn bawah drp 7.5k RPM, sebab kat peak power motor kita kt range tu.tu yang main half clutch/ blip throttle when shifting down (so smooth sket bila masuk corner)
    ye ker??? pasni leh try.... semua motor kips camtu ek???

    pe lg kawan2.... pakat beli barangan dari jaybee la... pakai ler ekzos pdk ori.....

    mambang

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by mambang on Mon Jul 26, 2010 1:30 am

    Sedikit adegan tapau menapau terberlaku semasa balik dari tampin melalui highway plus..habis mamat2 rxz kene sesah ngan budak2 kips terutama mamat yg bawak cikaro...sampai kuar asap hitam nak kejar moto kips tapi apakan daya.... babaiiii..... semasa parking kat petronas nilai sementara blackmamba pegi beli 2T aku jumpa mamat tu semula...muka masam..cam tak puas hati...cikaro die jer yg senyum..nasib baik aku ni baik kalo tak cikaro dia pun aku tapau..hihihi

    ninja green

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by ninja green on Mon Jul 26, 2010 2:59 pm

    mambang hijau wrote:Sedikit adegan tapau menapau terberlaku semasa balik dari tampin melalui highway plus..habis mamat2 rxz kene sesah ngan budak2 kips terutama mamat yg bawak cikaro...sampai kuar asap hitam nak kejar moto kips tapi apakan daya.... babaiiii..... semasa parking kat petronas nilai sementara blackmamba pegi beli 2T aku jumpa mamat tu semula...muka masam..cam tak puas hati...cikaro die jer yg senyum..nasib baik aku ni baik kalo tak cikaro dia pun aku tapau..hihihi

    haha kesian dgn dorang..apakan daya..terima je lah kenyataan..

    AsTaLaVisTa

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by AsTaLaVisTa on Mon Jul 26, 2010 4:01 pm

    ninja green wrote:
    mambang hijau wrote:Sedikit adegan tapau menapau terberlaku semasa balik dari tampin melalui highway plus..habis mamat2 rxz kene sesah ngan budak2 kips terutama mamat yg bawak cikaro...sampai kuar asap hitam nak kejar moto kips tapi apakan daya.... babaiiii..... semasa parking kat petronas nilai sementara blackmamba pegi beli 2T aku jumpa mamat tu semula...muka masam..cam tak puas hati...cikaro die jer yg senyum..nasib baik aku ni baik kalo tak cikaro dia pun aku tapau..hihihi

    haha kesian dgn dorang..apakan daya..terima je lah kenyataan..

    Biar diorang tau betapa powernyer superKIPS....


    Last edited by AsTaLaVisTa on Mon Jul 26, 2010 4:01 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : edit)

    kurt2812

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by kurt2812 on Mon Jul 26, 2010 10:33 pm

    irsyadpenang wrote:Laju jugak bro kips semua bawak yer..sampai meter cecah 190-200km/j aku top speed paling laju berani bawak pun 160km/j tu pun masa atas jambatan penang...time tu jantung rasa dah mcm ada kat luar badan dah(flying without wing)... hahaha...

    kalau kat highway 140km/j berani bawak..bukan aper ingat org tersayang and takut mati sebelum sempat bertaubat..huuhu


    Bab tapau orang nie jarang xpi aku paling benci bila orang drive motor dekat lane tengah bawak slow2..dah tau slow x reti2 reti dok lane kiri...rasa panas membara jer...


    Anyway mcm mana korang tarik sequnce gear sampai leh cecah 190-200km/j aku punya sequence tarik gear pun tak tau lagi main hentam jer..xpi lebih kurang mcm nie ler:


    - Gear 1 = 0 km/j-20km/j
    - Gear 2 = 20 km/j-30km/j
    - Gear 3 = 30 km/j-40km/j
    - Gear 4 = 40 km/j-60km/j
    - Gear 5 = 60 km/j-120km/j
    - Gear 6 = 120 km/j- keatas km/j

    bagus la..jimat sket minyk..tp kena la sekali-sekala rembat skit..sbb rigulah pakai motor powr tp x guna powernya..

    paeach

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by paeach on Mon Jul 26, 2010 11:48 pm

    mambang hijau wrote:Sedikit adegan tapau menapau terberlaku semasa balik dari tampin melalui highway plus..habis mamat2 rxz kene sesah ngan budak2 kips terutama mamat yg bawak cikaro...sampai kuar asap hitam nak kejar moto kips tapi apakan daya.... babaiiii..... semasa parking kat petronas nilai sementara blackmamba pegi beli 2T aku jumpa mamat tu semula...muka masam..cam tak puas hati...cikaro die jer yg senyum..nasib baik aku ni baik kalo tak cikaro dia pun aku tapau..hihihi

    fuyoo...bestnya la korang ride kan..
    siap ada adengan tapau menapau tu..
    kesian rempit rxz tu...
    kalau den join mesti den yg kena tapau..

    alep

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by alep on Tue Jul 27, 2010 2:29 am

    aku x berani nak menapau ni, student lagik ni, xde duit nak repair kalau eksiden

    jayjeffrey

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by jayjeffrey on Tue Jul 27, 2010 4:30 am

    alamak bro nih... potong stim betul... seakanya tiap kali menapau akan accident... cis...

    mambang

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by mambang on Tue Jul 27, 2010 12:44 pm

    alep wrote:aku x berani nak menapau ni, student lagik ni, xde duit nak repair kalau eksiden
    aku pun..tapi aku tapau secara berhemah.. dalam kelajuan 190kmj jer....

    jayjeffrey

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by jayjeffrey on Tue Jul 27, 2010 7:44 pm

    mak ai.... tu ko panggil "berhemah" yer.... jap aku cari kat kamus, nak tgk 190kmh tu berhemah ke tidak...

    nekman

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by nekman on Tue Jul 27, 2010 10:39 pm

    jayjeffrey wrote:mak ai.... tu ko panggil "berhemah" yer.... jap aku cari kat kamus, nak tgk 190kmh tu berhemah ke tidak...
    Itu kira sebelum dia jadik mambang.....

    paeach

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by paeach on Wed Jul 28, 2010 2:17 am

    mambang hijau wrote:
    alep wrote:aku x berani nak menapau ni, student lagik ni, xde duit nak repair kalau eksiden
    aku pun..tapi aku tapau secara berhemah.. dalam kelajuan 190kmj jer....

    laju betoi la kips mambang ni..ni mesti pakai jampi ni..
    "hai mambang....bla..bla...berdampinglah...bla..bla..wahai si mambang.."
    potong rempit RXZ pon selamba je kat highway aritu..siap babai2 lagi rempit tu..

    AsTaLaVisTa

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by AsTaLaVisTa on Wed Jul 28, 2010 10:07 am

    nekman wrote:
    jayjeffrey wrote:mak ai.... tu ko panggil "berhemah" yer.... jap aku cari kat kamus, nak tgk 190kmh tu berhemah ke tidak...
    Itu kira sebelum dia jadik mambang.....
    Klau dier jadik MAMBANG...???? Takyah naik moto......Pakai sistem knot jek...Kan dier terbang...Lagi laju...Aper kelas naik kips......Wakakakaka....

    irsyadpenang

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by irsyadpenang on Wed Jul 28, 2010 7:55 pm

    kurt2812 wrote:
    irsyadpenang wrote:Laju jugak bro kips semua bawak yer..sampai meter cecah 190-200km/j aku top speed paling laju berani bawak pun 160km/j tu pun masa atas jambatan penang...time tu jantung rasa dah mcm ada kat luar badan dah(flying without wing)... hahaha...

    kalau kat highway 140km/j berani bawak..bukan aper ingat org tersayang and takut mati sebelum sempat bertaubat..huuhu


    Bab tapau orang nie jarang xpi aku paling benci bila orang drive motor dekat lane tengah bawak slow2..dah tau slow x reti2 reti dok lane kiri...rasa panas membara jer...


    Anyway mcm mana korang tarik sequnce gear sampai leh cecah 190-200km/j aku punya sequence tarik gear pun tak tau lagi main hentam jer..xpi lebih kurang mcm nie ler:


    - Gear 1 = 0 km/j-20km/j
    - Gear 2 = 20 km/j-30km/j
    - Gear 3 = 30 km/j-40km/j
    - Gear 4 = 40 km/j-60km/j
    - Gear 5 = 60 km/j-120km/j
    - Gear 6 = 120 km/j- keatas km/j

    bagus la..jimat sket minyk..tp kena la sekali-sekala rembat skit..sbb rigulah pakai motor powr tp x guna powernya..


    hehe.. aku nie kalau memang jenis nak pikiaq mcm maner nak jimat petrol.... tu yang bawak2 pelan2 tu tunggu tak modified motor kips aku pakai NGV jer lagi kalau bole dah lama buat dah.... .and lagi satu aku nie bukan berani sangat nak bawak laju darah jenis kering bole ler bawak laju2... habih kuat aku berani rembat pun 160km/j jer...

    ranjau_berduri

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by ranjau_berduri on Wed Jul 28, 2010 8:49 pm

    camner ek motor korang leh cecah 160km/j.... laju nyer.....

    kudaunismall

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by kudaunismall on Wed Jul 28, 2010 11:26 pm

    beb nak tanye sikit, half-cluth tu camne carenye? cam best je kalau dipraktikkan..

    mambang

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by mambang on Thu Jul 29, 2010 1:12 am

    kudaunismall wrote:beb nak tanye sikit, half-cluth tu camne carenye? cam best je kalau dipraktikkan..
    masa tengah speed dlm 180kmj tu tarik la cluth tu sparuh..dan lepas semula....kalo salah tolong betulkan

    kr150c87

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by kr150c87 on Thu Jul 29, 2010 2:44 am

    apa benda half clutch nih? macam mane yeh.,..adakah ia tekan clutch separuh dan jalan sampai enjin mati?

    Sponsored content

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by Sponsored content Today at 2:00 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 2:00 pm