Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Share

    mambang

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by mambang on Thu Jul 29, 2010 1:22 pm

    kr150c87 wrote:apa benda half clutch nih? macam mane yeh.,..adakah ia tekan clutch separuh dan jalan sampai enjin mati?
    ...aku pun tak tau.... rasa mcm pernah buat tapi tak sure pulak adakah yg aku buat tu dinamakan half cluth ..tapi memang rpm cepat naik

    jayjeffrey

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by jayjeffrey on Sat Jul 31, 2010 8:04 pm

    half clutch banyak kegunaan, tapi mmg agak tidak elok untuk gearbox, elakkan digunakan sesuka hati.

    Salah satu kegunaan adalah seperti disebut tadi, elakkan mati pasal under-revved.

    Pastu, untuk memecut, shift up gear menggunakan setengah clutch sahaja, ia boleh mnegurangkan "shift lag" dan chain flick jika chain slack anda banyak dan membantu mempercepatkan process naik gear (walaupun dalam 0.xx saat sahaja, mengikut technique shift setiap individu).

    atau untuk SBK lebih berkuasa, boleh wheelie pada gear yg tinggi jika half clutch dibuat dgn cara yg betul.

    kurt2812

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by kurt2812 on Sun Aug 01, 2010 6:20 pm

    mambang wrote:
    kr150c87 wrote:apa benda half clutch nih? macam mane yeh.,..adakah ia tekan clutch separuh dan jalan sampai enjin mati?
    ...aku pun tak tau.... rasa mcm pernah buat tapi tak sure pulak adakah yg aku buat tu dinamakan half cluth ..tapi memang rpm cepat naik

    ai racer wat2 tanyer..

    aiekempo

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by aiekempo on Mon Aug 02, 2010 10:40 am

    30-7-2010: Solo ride to Fraser Hill
    830 malam, sebaik saja aku melepasi RnR Sg.Buluh, aku memotong sebuah RxZ yg dah confirm modified berdasarkan pengamatan aku, pendengaran aku dan penampilan mamat yang bawak moto tu. Dengan beg kamera yang dispiderwebkan di seat belakang aku terus santai dalam kelajuan 160km/h. tiba2 aku dengar bunyi ekzos perang kat belakang aku..aku intai sikit aku nampak mamat rxz tu tengah mengejar aku..meter aku masa tu dah naik 170km/h...aku ke kiri sedikit bagi laluan...sekali aku tengok dia tengah SUPERMAN memotong aku...dalam 5 meter dia di hadapan dengan supermannya..aku pun memulas throttle sambil tunduk sikit kepala mengejar rxz tu..dan dengan selamba aku memotong superman rxz tu balik dalam kelajuan 190km/h..selepas meter aku cecah 210km/h dia boleh ikut aku dari belakang dalam jarang 2 meter di belakang. Selepas tu hujan tiba2 turun...aku memperlahankan motor dan mamat rxz tu ikut aku dari belakang...kdg2 bersebelahan..kadang2 kami pecah dia lane kiri..aku lane kanan..aku laju...dia laju. ..lepas tu dia maintain dok belakang aku.

    Tol BUkit beruntung: aku keluarsebab nak naik Fraser Hill ikut Rasa..kuala kubu dan aku lihat mamat tu masih follow aku dari belakang... ESSo bukit beruntung..aku stop isi minyak semula sebab main tadi..tak isi..tak sampai aku ke puncak fraser hill. mamat tadi dah hilang... selpas isi minyak.aku pegi ke depan sikit nak pasang rokok sebatang...tiba2 mamat tu sampai kat sebelah aku..dngan gaya yang agak curiga..aku pasang langkah. Dia berhenti moto dan terus tanya..bro..moto ni dah modified ka? aku pun tersenyum..tak..stended ..semua stended..make-up je. mamat tu .." fuhhh..stended pun dah laju..kalau modified lagi lah.". itu je dia nak tanya..pusing cari aku kat area situ. hehee..apa pun puas hati jugak aku dpt mengejar dan meninggalkan moto dia. Smile hehehe.Confirm dia tak leh tidur malam..kena tapau dengan Kips Stended.

    Jam 11mlm lebih kurang..aku selamat sampai ke fraser hill..sejuk, cuak, bau kemenyan, kebas, gelap semua ada. Sampai di bungalow member aku dah tunggu aku..dia pulak yg risau lebih aku naik fraser sorang2. padehal dlm hati..aku pun cuak jugak.. gelap wooo..gaung...binatang buas..setan.semua ada...Alhamdulillah..aku selamat sampai ke fraser dan pulang ke KL.

    Itu je...sekadar utk dikongsi bersama rakan2 kips.


    Last edited by aiekempo on Mon Aug 02, 2010 11:28 am; edited 1 time in total

    paeach

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by paeach on Mon Aug 02, 2010 10:56 am

    best betul cerita bro tu..
    huhu..
    mcm baik je mat RXZ tu..
    haha..

    laju tu moto bro sampai 210kmh..

    ninja green

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by ninja green on Mon Aug 02, 2010 1:04 pm

    aiekempo wrote:30-7-2010: Solo ride to Fraser Hill
    830 malam, sebaik saja aku melepasi RnR Sg.Buluh, aku memotong sebuah RxZ yg dah confirm modified berdasarkan pengamatan aku, pendengaran aku dan penampilan mamat yang bawak moto tu. Dengan beg kamera yang dispiderwebkan di seat belakang aku terus santai dalam kelajuan 160km/h. tiba2 aku dengar bunyi ekzos perang kat belakang aku..aku intai sikit aku nampak mamat rxz tu tengah mengejar aku..meter aku masa tu dah naik 170km/h...aku ke kiri sedikit bagi laluan...sekali aku tengok dia tengah SUPERMAN memotong aku...dalam 5 meter dia di hadapan dengan supermannya..aku pun memulas throttle sambil tunduk sikit kepala mengejar rxz tu..dan dengan selamba aku memotong superman rxz tu balik dalam kelajuan 190km/h..selepas meter aku cecah 210km/h dia boleh ikut aku dari belakang dalam jarang 2 meter di belakang. Selepas tu hujan tiba2 turun...aku memperlahankan motor dan mamat rxz tu ikut aku dari belakang...kdg2 bersebelahan..kadang2 kami pecah dia lane kiri..aku lane kanan..aku laju...dia laju. ..lepas tu dia maintain dok belakang aku.

    Tol BUkit beruntung: aku keluarsebab nak naik Fraser Hill ikut Rasa..kuala kubu dan aku lihat mamat tu masih follow aku dari belakang... ESSo bukit beruntung..aku stop isi minyak semula sebab main tadi..tak isi..tak sampai aku ke puncak fraser hill. mamat tadi dah hilang... selpas isi minyak.aku pegi ke depan sikit nak pasang rokok sebatang...tiba2 mamat tu sampai kat sebelah aku..dngan gaya yang agak curiga..aku pasang langkah. Dia berhenti moto dan terus tanya..bro..moto ni dah modified ka? aku pun tersenyum..tak..stended ..semua stended..make-up je. mamat tu .." fuhhh..stended pun dah laju..kalau modified lagi lah.". itu je dia nak tanya..pusing cari aku kat area situ. hehee..apa pun puas hati jugak aku dpt mengejar dan meninggalkan moto dia. Smile hehehe.Confirm dia tak leh tidur malam..kena tapau dengan Kips Stended.

    Jam 11mlm lebih kurang..aku selamat sampai ke fraser hill..sejuk, cuak, bau kemenyan, kebas, gelap semua ada. Sampai di bungalow member aku dah tunggu aku..dia pulak yg risau lebih aku naik fraser sorang2. padehal dlm hati..aku pun cuak jugak.. gelap wooo..gaung...binatang buas..setan.semua ada...Alhamdulillah..aku selamat sampai ke fraser dan pulang ke KL.

    Itu je...sekadar utk dikongsi bersama rakan2 kips.


    haha..lwk lah mamat RXZ tu..dia pusing2 sebab nak tanya moto dah modified ke tak..Moto dia mesti dah modified gyler2 kan..tu dia pelik..dah modified pun masih kena tinggal dgn KIPS standard..apa2 pun Moto Bro mmg laju..

    aiekempo

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by aiekempo on Mon Aug 02, 2010 3:27 pm

    aku risau gak dia dapat kejar aku balik.aku pun perah habis lahh..tu yg sampai 210 tuu..takut jugak aku moto buat hal. Dalam keadaan tak nak kalah tu aku rasa moto korang semua pun boleh sampaitop speed mcm tu..bukan moto aku ajer..hehheee...apa pun paling best..dia superman..kaki straight..aku tunduk sikit je potong angin.. hehhe kalu superman mau berapa meter pergi. hehehe.

    mambang

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by mambang on Mon Aug 02, 2010 4:12 pm

    210 kmj perghh...power tu...lps ni tak nak cuba2 test ngan aiekempo la dah tau dah mesti kene tapau punyer

    ijan2009

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by ijan2009 on Mon Aug 02, 2010 4:19 pm

    Setuju Mambang... gerun aku dengar aiekempo leh sampai 210 km/j..
    Power...

    aiekempo

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by aiekempo on Mon Aug 02, 2010 4:30 pm

    mambang wrote:210 kmj perghh...power tu...lps ni tak nak cuba2 test ngan aiekempo la dah tau dah mesti kene tapau punyer

    hahaa..siut je korang... aku sebab kena kejar punya pasal laa aku pun tak sedar dah top mcm tu... adoyaiii..bukan semua kips stended dpt cecah 200 ke..( tapi aku dah modified tzm punya windshield kasi rendah lagi..kalau tinggi tak boleh laju..potong angin tarak cantik)

    aiekempo

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by aiekempo on Mon Aug 02, 2010 4:36 pm

    ninja green wrote:
    aiekempo wrote:30-7-2010: Solo ride to Fraser Hill
    830 malam, sebaik saja aku melepasi RnR Sg.Buluh, aku memotong sebuah RxZ yg dah confirm modified berdasarkan pengamatan aku, pendengaran aku dan penampilan mamat yang bawak moto tu. Dengan beg kamera yang dispiderwebkan di seat belakang aku terus santai dalam kelajuan 160km/h. tiba2 aku dengar bunyi ekzos perang kat belakang aku..aku intai sikit aku nampak mamat rxz tu tengah mengejar aku..meter aku masa tu dah naik 170km/h...aku ke kiri sedikit bagi laluan...sekali aku tengok dia tengah SUPERMAN memotong aku...dalam 5 meter dia di hadapan dengan supermannya..aku pun memulas throttle sambil tunduk sikit kepala mengejar rxz tu..dan dengan selamba aku memotong superman rxz tu balik dalam kelajuan 190km/h..selepas meter aku cecah 210km/h dia boleh ikut aku dari belakang dalam jarang 2 meter di belakang. Selepas tu hujan tiba2 turun...aku memperlahankan motor dan mamat rxz tu ikut aku dari belakang...kdg2 bersebelahan..kadang2 kami pecah dia lane kiri..aku lane kanan..aku laju...dia laju. ..lepas tu dia maintain dok belakang aku.

    Tol BUkit beruntung: aku keluarsebab nak naik Fraser Hill ikut Rasa..kuala kubu dan aku lihat mamat tu masih follow aku dari belakang... ESSo bukit beruntung..aku stop isi minyak semula sebab main tadi..tak isi..tak sampai aku ke puncak fraser hill. mamat tadi dah hilang... selpas isi minyak.aku pegi ke depan sikit nak pasang rokok sebatang...tiba2 mamat tu sampai kat sebelah aku..dngan gaya yang agak curiga..aku pasang langkah. Dia berhenti moto dan terus tanya..bro..moto ni dah modified ka? aku pun tersenyum..tak..stended ..semua stended..make-up je. mamat tu .." fuhhh..stended pun dah laju..kalau modified lagi lah.". itu je dia nak tanya..pusing cari aku kat area situ. hehee..apa pun puas hati jugak aku dpt mengejar dan meninggalkan moto dia. Smile hehehe.Confirm dia tak leh tidur malam..kena tapau dengan Kips Stended.

    Jam 11mlm lebih kurang..aku selamat sampai ke fraser hill..sejuk, cuak, bau kemenyan, kebas, gelap semua ada. Sampai di bungalow member aku dah tunggu aku..dia pulak yg risau lebih aku naik fraser sorang2. padehal dlm hati..aku pun cuak jugak.. gelap wooo..gaung...binatang buas..setan.semua ada...Alhamdulillah..aku selamat sampai ke fraser dan pulang ke KL.

    Itu je...sekadar utk dikongsi bersama rakan2 kips.


    haha..lwk lah mamat RXZ tu..dia pusing2 sebab nak tanya moto dah modified ke tak..Moto dia mesti dah modified gyler2 kan..tu dia pelik..dah modified pun masih kena tinggal dgn KIPS standard..apa2 pun Moto Bro mmg laju..

    memang dah modified..ekzos dia bunyi bila tarik mengancam..kembang dgn bunyi padat...pickup mmg kena tapau aku rasa kalau aku try dgn dia..dressing sambil superman tak ingat,dgn pakai helmet takda visor..tshirt..jeans..kasut all star..gloves separuh jari...aku siap dgn full face,jaket padding..padding lutut..semua.

    @zri

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by @zri on Mon Aug 02, 2010 5:17 pm

    tempoh ari,ak ondwy blik dri kajang..u turn highway silk dpn jusco..ad 2 org mamat..sorang 2 pkai ram3(rempit kaya ni)..moto gilera runner vxr(4 stroke)..ekjos yoshi.modify dh...c.c dy ak tk tau..sorng lg bese2 je,moto gilera lame..runner sp kowt..bunyi enjin 2 stroke...c.c ak tk tau gak..kebtuln lak niat ak mmng nk rembat lps u turn 2 smpi simpng msok umak ak...tgk2 dorng jln dlu,pickup dy mmng lju..bayang kn,meter ak 17+ bru dpt potong skuuter trsbut..smpi simpng msuk umah ak,ak slow..tp ak trdgr lg bunyi motoboat gilera 2,sengaja menyentap nyentap throtle dy....tp,dpkir blik kn..ntah2 skuter gilera tu,125 je c.c dorng...tp bleh cecah 17+ meter kips woo00 ....nouvo lc 135 pown tk dpt.

    aiekempo

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by aiekempo on Mon Aug 02, 2010 5:19 pm

    mambang wrote:Sedikit adegan tapau menapau terberlaku semasa balik dari tampin melalui highway plus..habis mamat2 rxz kene sesah ngan budak2 kips terutama mamat yg bawak cikaro...sampai kuar asap hitam nak kejar moto kips tapi apakan daya.... babaiiii..... semasa parking kat petronas nilai sementara blackmamba pegi beli 2T aku jumpa mamat tu semula...muka masam..cam tak puas hati...cikaro die jer yg senyum..nasib baik aku ni baik kalo tak cikaro dia pun aku tapau..hihihi

    takutlah aku dgn moto mambang...bukan satu rxz dia tapau..kesemuaa sekali..dgn cikaro2 pun dia nak tapau. nasib baik aku jumpa post ni..kalau tak selamba aku kena tapau.

    klip^ketas

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by klip^ketas on Mon Aug 02, 2010 6:13 pm

    aiekempo wrote:
    mambang wrote:Sedikit adegan tapau menapau terberlaku semasa balik dari tampin melalui highway plus..habis mamat2 rxz kene sesah ngan budak2 kips terutama mamat yg bawak cikaro...sampai kuar asap hitam nak kejar moto kips tapi apakan daya.... babaiiii..... semasa parking kat petronas nilai sementara blackmamba pegi beli 2T aku jumpa mamat tu semula...muka masam..cam tak puas hati...cikaro die jer yg senyum..nasib baik aku ni baik kalo tak cikaro dia pun aku tapau..hihihi

    takutlah aku dgn moto mambang...bukan satu rxz dia tapau..kesemuaa sekali..dgn cikaro2 pun dia nak tapau. nasib baik aku jumpa post ni..kalau tak selamba aku kena tapau.
    en mambang mmg hebat..

    mambang

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by mambang on Mon Aug 02, 2010 6:17 pm

    Hahaha jgn cakap mcm tu...moto aku moto buruk ..standart kilang siam plk tu.. mane setanding ngan moto korang2 semua laju2...semua pakai barang lacing2.. aku hanya semut merah di hutan belantara

    paeach

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by paeach on Tue Aug 03, 2010 12:56 am

    klip^ketas wrote:
    aiekempo wrote:
    mambang wrote:Sedikit adegan tapau menapau terberlaku semasa balik dari tampin melalui highway plus..habis mamat2 rxz kene sesah ngan budak2 kips terutama mamat yg bawak cikaro...sampai kuar asap hitam nak kejar moto kips tapi apakan daya.... babaiiii..... semasa parking kat petronas nilai sementara blackmamba pegi beli 2T aku jumpa mamat tu semula...muka masam..cam tak puas hati...cikaro die jer yg senyum..nasib baik aku ni baik kalo tak cikaro dia pun aku tapau..hihihi

    takutlah aku dgn moto mambang...bukan satu rxz dia tapau..kesemuaa sekali..dgn cikaro2 pun dia nak tapau. nasib baik aku jumpa post ni..kalau tak selamba aku kena tapau.
    en mambang mmg hebat..

    si mambang tu mmg power..
    laju je time ride tu..
    time tapau menapau tu dialah org yg paling dpn..
    den yg paling belakang..jauh den kena tinggal..

    ranjau_berduri

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by ranjau_berduri on Tue Aug 03, 2010 1:53 am

    @zri wrote:tempoh ari,ak ondwy blik dri kajang..u turn highway silk dpn jusco..ad 2 org mamat..sorang 2 pkai ram3(rempit kaya ni)..moto gilera runner vxr(4 stroke)..ekjos yoshi.modify dh...c.c dy ak tk tau..sorng lg bese2 je,moto gilera lame..runner sp kowt..bunyi enjin 2 stroke...c.c ak tk tau gak..kebtuln lak niat ak mmng nk rembat lps u turn 2 smpi simpng msok umak ak...tgk2 dorng jln dlu,pickup dy mmng lju..bayang kn,meter ak 17+ bru dpt potong skuuter trsbut..smpi simpng msuk umah ak,ak slow..tp ak trdgr lg bunyi motoboat gilera 2,sengaja menyentap nyentap throtle dy....tp,dpkir blik kn..ntah2 skuter gilera tu,125 je c.c dorng...tp bleh cecah 17+ meter kips woo00 ....nouvo lc 135 pown tk dpt.
    vxr bukan 200cc, dan runner SP bukan 180cc??? cuma ingin bertanya.... huhuhu

    aiekempo

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by aiekempo on Tue Aug 03, 2010 2:57 pm

    GTR member aku...aku 180 baru boleh potong...gampang..laju plak scooter member aku ni.

    (atau moto aku tak laju? ..hehehe )

    nytroz

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by nytroz on Tue Aug 03, 2010 5:06 pm

    rasanya gilera version 2 stroke tu 125cc je pasal lecturer aku pernah pakai dulu, 2 stroke skuter italy mmg laju, so far gilera tak pernah bwk masuk 180cc 2stroke, yg ada pernah aku tgk cuma Italjet Dragster je, tu pun moto singapore, 180cc 2stroke, kalu yg tu kips mody nak kejar pun sakit gak la rasanya....

    aiekempo

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by aiekempo on Wed Aug 04, 2010 12:50 pm

    ni topik kips ke scooter ni.. hehhe.abaikanla moto pakai belting ni..kalau dah namanya scooter..mmg tak leh laju pun...kalau laju pun taakt 2-3kilo jerrr..pas tu ..hehehe tunggu lah..kepala agong mencanak nak kleuar.

    ranjau_berduri

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by ranjau_berduri on Wed Aug 04, 2010 1:03 pm

    aiekempo wrote:ni topik kips ke scooter ni.. hehhe.abaikanla moto pakai belting ni..kalau dah namanya scooter..mmg tak leh laju pun...kalau laju pun taakt 2-3kilo jerrr..pas tu ..hehehe tunggu lah..kepala agong mencanak nak kleuar.

    TaFe

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by TaFe on Wed Aug 04, 2010 1:04 pm

    aiekempo wrote:ni topik kips ke scooter ni.. hehhe.abaikanla moto pakai belting ni..kalau dah namanya scooter..mmg tak leh laju pun...kalau laju pun taakt 2-3kilo jerrr..pas tu ..hehehe tunggu lah..kepala agong mencanak nak kleuar.

    bercakap melalui pengalaman nampak...hehehe...

    kudaunismall

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by kudaunismall on Wed Aug 04, 2010 1:20 pm

    aritu kena anjing oleh kawasaki 1400gtr. orang muda ngan awek dia dekat federal highway. jalan kosong je tapi dia bawak melelong2 tiga2 lane kereta. tak sayang awek meh beri kat aku. dah la kecik je awek dia. geram aku. hehehe

    mambang

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by mambang on Wed Aug 04, 2010 4:04 pm

    kudaunismall wrote:aritu kena anjing oleh kawasaki 1400gtr. orang muda ngan awek dia dekat federal highway. jalan kosong je tapi dia bawak melelong2 tiga2 lane kereta. tak sayang awek meh beri kat aku. dah la kecik je awek dia. geram aku. hehehe
    Tunggu aper lagi... tapau la awek dia..hihi

    kudaunismall

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by kudaunismall on Wed Aug 04, 2010 6:02 pm

    mambang wrote:
    kudaunismall wrote:aritu kena anjing oleh kawasaki 1400gtr. orang muda ngan awek dia dekat federal highway. jalan kosong je tapi dia bawak melelong2 tiga2 lane kereta. tak sayang awek meh beri kat aku. dah la kecik je awek dia. geram aku. hehehe
    Tunggu aper lagi... tapau la awek dia..hihi

    awek dia kelihatan gembira je ngan aksi begitu. kips pun tak leh nak kejar. nampak terhegeh2 nanti. hahaha

    Sponsored content

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by Sponsored content Today at 9:08 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:08 am