Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Share

    carlnain

    Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by carlnain on Wed Mar 17, 2010 6:50 pm

    Sesiapa yg mempunyai idea2 kreatif tuk menulis lehla post kat trit ni .
    aku amat galakkan korang menulis apa je cerita yg saspen , happy ,sedey n seangkatan dgnnya.
    sesiapa yg menyembang aku sure delete post korang . apa2 hal nak comment pasal carpen or penulisan
    ni leh buatkan sembang kosong.... cheers cheers cheers


    Last edited by carlnain on Thu May 13, 2010 12:19 pm; edited 2 times in total


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    MBN 2254

    Sedetik Aku Berpaling (Kisah KIPS Biru)

    Post by MBN 2254 on Thu Mar 18, 2010 5:43 am

    kejadian berlaku ketika aku baru pulang dari ride Fraser-Genting baru2 nie..

    setelah berpecah dari Highway utk kerrumah masing2, aku (dibantu Azzo & friends yang memang nak balik Serdang) dan Zuanblack terus menuju ke Seri kembangan..malangnya Zuanblack tetiba jer hilang kat belakang.. (tersalah follow katanya..) jadi aku pon tunggu dia di seri kembangan..

    memang susah nak follow Azzo & friends nie.. masuk jer town deorang memang licik mencilok2.. almaklumlah dah familiar dgn tempat sendiri..
    setelah selesai di seri kembangan aku dan Zuanblack menyambung perjalanan ke Klang..
    sampai jer keluar KESAS aku berpecah dengan Zuanblack yg nak balik ke Jln Kebun...

    Sedang aku dengan tenang menyusuri jalan dengan kelajuan 60km/j kerana keadaan yg letih setelah seharian RIDE naik-turun bukit aku dihampiri sebuah 125Z yang dok ushar2.. "mungkin dia dok tengok Knee-pading baru aku kot"
    aku buat dunno jer.. sampailah ke trafik light seksyen 26 (simpang nak masuk kedai yafi) 125Z tu mula memeras pendikit bertalu2 (Weeeeng...weeeeng..) rupa2nyer 125z tu ader niat nak test.. (nampak aku pakau full padding-fullface-glove kot..)
    bila aku pandang dia aku nampak sebuah RXZ (mungkin member dia) yang ada sebaris pon mula (weeeeng...weeeng..) jugak.. kedua2nya memandang aku dengan muka yg ganas yang tersorok dalam helmet 88 color hitam seolah2 memaksa aku utk (weeeng... weeeng) jugak...

    aku pandang kedepan memerhati lampu trafik light yang masih MERAH dengan muka letih/selamba/buat dunno...
    "Ah..malaslah nak layan deorang nie, aku dah lah keletihan nih" bisik hati kecik aku..
    Lampu HIJAU menyala.. 125Z & RXZ tue terus melepaskan cluth masing2 dan berlepas dengan kelajuan yang tinggi... sayup2 kedengaran bunyi kedua2 moto dihadapan..
    aku seperti biasa sajer... hati ku masih tidak terbakar dengan kejadian tue..
    "biarlah deorang tue... lagi pon jalan ni sempit & banyak lubang.." (almaklumlah construction ade di kiri kanan..
    aku teruskan perjalanan menyusur jalan bawah utk mengelakkan bertembong dengan moto2 tadi.. TAPI rupa2nyer deorang x puas hati & sedang tunggu aku di jalan yang sama...

    sambil memandang aku yang perlahan2 menekan BRAKE bagi memberi laluan kerete2 yang sedang layan lap (roundbout)deorang terus (WEEENG...WEEENGg...) lagi, tapi kali ini lebih kuat.. sambil melepaskan clutch skit2.. seolah2 sedang menahan kuasa enjin 125cc & 135cc buatan YAMAHA yang dah tak sabar2 nak memecut... nak menunjukkan kehebatan mesin2 2stroke yamaha yg memang dah lama beraja kat jalanraya di Malaysia nih.. (sampai dipilih sebagai jentera utama dalam filem REMP-IT la katakan..)
    aku memandang kedua2nye... dengan perlahan aku menarik pendikit.. preee....eeee..eeeeng.. (cuba menaikkan RPM supaya enjin bersedia apabila dilepaskan dengan mengejut nanti.... (kata Kacang.. budak2 rempit ni biasanya mula setelah TIGA kali remmm..) preee..eeeeeeeeng.. kali kedua aku menarik bunyi jentera KAWASAKI ku...

    aku memandang kearah kedua2nye.. beberapa detik kemudian ade sebuah KIPS berwarna biru baru sampai & berhenti bersebelahan dengan kedua2 moto tadi... aku cuba menatap wajah kippers tue tapi keadaan yang malap dan visor gelap yang menutup muka kippers tu menghalang aku mengenalpasti siapa dia.. (manalah tau geng2 forum gak kan..)
    PREEEEENG... PREEEEEENG.. kippers tue mula memulas pendikit..
    kali ini aku disaingi dengan 3 jenis jentera 2stroke.. dari yg berkuasa 125cc - 150cc..
    kali ketiga aku menarik bunyi PREEEEEEEEEEEEEENG.. aku terus melepaskan clutch utk gear pertama aku terus memecut.. preeeeeeng..

    sempat aku melirik ke arah side mirror kananku memerhati ketiga2 pesaingku juga mula memecut...
    aku terus membelok ke kiri mengikut arah bulatan untuk masuk ke simpang keluar kedua...sambil kakiku menekan gear kedua..

    "ko kena pandai guna HALF-CLUTCH kalau nak naikkan RPM cepat!" aku teringat kata kata dari tunjuk ajar Mr.Kacang semasa kitaorang melepak dengan Carl9 2 bulan yg lepas.. memang ramai sifoo2 yg telah beri tunjuk ajar (TEORI)pada aku masa aku TTS dengan deorang... mungkin ini boleh yg dikategorikan majlis ilmu bagi kaki2 motor..
    yelah.. nak masuk kelas berdaftar mungkin aku kena (charge) pulak... lagi pon aku ni bukan rider kelab2 racing yang selalu menyertai pertandingan perlumbaan motosikal.. jadi sedikit sebanyak ilmu/pengalaman sifoo2 ni aku ambil buat bekalan pada saat2 diperlukan.. nampaknye saat tu dah tiba!

    aku terus melepaskan clutch utk gear kedua.. kali ini HALF-CLUTCH...
    Preeeeeiiiiiing.... bunyi yg dikeluarkan memang nyaring dari biasa.. kuasa memecut pon bertambah cepat..
    aku memandang ke arah meter RPM didepanku.. "memang betul lah.. kata Kacang" jarum RPM pantas mencecah RPM8...9....10...10.5...
    aku terus melepaskan clutch... mendaki susur keatas untuk masuk ke jalan utama..
    mataku liar memerhati kearah belakang sebelah kanan... manalah tau ader kereta yang sedang laju nak masuk simpang kiri didepan..
    mau bertembung aku kat sini... nauzubillah.. mintak simpang malaikat44..
    aku x mau kejadian yg menimpaku 9tahun yang lalu berulang...
    ngeri.. memang ngeri... aku terjatuh semasa keluar dari kampus untuk keluar makan tengahari seorang diri...
    berpusing diatas motor yang jatuh kerana tergelincir gara2 pasir dan hampir dilanggar kereta dari kiri dan kanan jalan membuatkan kedua bahu..dan tapak tanganku..melecet..
    hampir sebulan aku makan guna sudu yang diapit jaritelunjuk dan jari hantu..
    seksa...memang seksa.. kawan2lah yang banyak membantu ketika itu...

    Line-clear.. aku terus memecut... x nampak kelibat ketiga2 motor tadi.. aku terus nekad untuk memecut lagi..
    preeeeeng....preeeeeng....sampailah aku tiba di bulatan seterusnya, namun kelibat motor2 tadi masih x kelihatan..
    aku melirik ke side mirror kananku...kiriku... Hah! ade pon korang yer...
    TAPI CUBA SEBIJIK... "mana yang lain" detik hatiku...

    dari pengamatanku cahaya terang lampu hadapan yang posisinya agak rendah mesti KIPS biru tadi dibelakangku...
    aku mula drop gear.. dan setiap kali aku memulas pendikit preeeeeng....preeeeeng...
    panduan yang diberi oleh sifoo Azzo (supaya menaikkan RPM setiap kali nak drop gear) semasa aku lepak dengan Zuanblack dekat kedai tomyam di seri kembangan tadi aku praktiskan.. memang smooth jer motor aku semasa diperlahankan...
    aku terus menyusur bulatan kedua...
    perlahan aku rebahkan badan ke sisi kanan untuk membolehkan aku LAP pada kadar 30-35 darjah...
    motor KIPS biru dibelakangku terus memecut menghampiri sisi kanan..

    "alamak... dia dah makin dekat dengan aku nih..." "PREEEEEEENG...."
    KIPS biru semakin menghampiri aku.. sehinggakan aku boleh nampak muncung mudguard dari sisi kananku semakin pantas menyondol seperti dah tak sabar2 nak memotong aku apabila kami akan mengambil susur kanan untuk terus ke jalan utama menuju ke bulatan terakhir dihadapan..

    mungkin aku agak perlahan semasa mula mengambil selekoh tadi.. jalan yang dihampar susunan batu-bata merah tue memang agak licin dan aku khuatir, berhati-hati... x mahu jatuh lagi... tambahan didalam bulatan seperti itu... bukan senang kenderaan yang menyusur laju di dalam keadaan mengambil selekoh nak berhenti secara mengejut... kalau kenderaan tu x terbabas terkejut melihat ade motor jatuh dihadapan.. alamatnya akulah yang akan digelek pulak.. huh.. ngeri... memang ngeri..

    aku terus maintain throtle... memberi KIPS biru sedikit ruang kehadapan..

    tiba saat kami mula angkat badan untuk membalas selekoh ke kanan... aku mula memerah pendikit... "preeeengggggg... preeeengggg" sekali lagi teknik HALF CLUTCH menjadi pilihanku utk memulakan pecutan..

    Huh.. merdu bunyi nyaring itu berjaya menyelamatkan aku...
    aku kembali di hadapan... kali ini aku cuba kekalkan HALF cLUTCH lebih lama.. "preeeeeeeeengggggggg.."

    dengan pantas kedua belah paha kaki terus ku apit rapat ke sisi tangki minyak.. badan ku enjak kebelakang sambil merebahkan kepala perlahan-lahan kehadapan.. (cara menegakkankan badan dan membongkok selepas mengambil selekoh nie aku tiru macam dalam YOUTUBE...)aku terus dongak/pandang kehadapan sambil merapatkan dagu ke perut tangki minyak.. melalui windshield TZM buble screen warna gelap yang aku beli dikedai accessories dengan harga RM25 + modified lubang RM5 aku memerhati setiap ruang pada jalanraya dihadapan.. FOKUS!
    pada ketika itu apa yg ada dikiri dan kanan aku dah x peduli lagi.. aku mesti kehadapan dengan segera atau KIPS BIRU akan sempat merapatkan jurang diantara kami untuk memotong(MENAPAU)aku sebelum tiba di bulatan terakhir.. aku terus memecut jentera 2stroke ku ketahap maksimum walaupun jarak ketika itu sudah hampir dengan bulatan terakhir sebelum aku perlu memngambil susur kanan utk masuk ke KESAS dan terus pulang ke rumah.

    beberapa buah kancil & sebijik motor yamaha ss yang kebetulan sedang lalu di sebelah kanan ku turut menjadi mangsa bunyi nyaring KIPS ku yang dengan pantas menapau mereka bagi memastikan laluan ku bebas dari semua halangan ke garisan penamat...

    aku menjeling sedikit... pada awek putih berbaju belang yang menunggang yamaha ss tu dengan muka serius (nak senyum tapi time tu kritikal sangat, takut hilang fokus) sebelum kelibat lampu motor KIPS biru tadi yang ku rasakan semakin menghampiriku membuatkan aku kembali memandang ke depan..

    "preeeeeenggg" aku terus memerah pendikit yang dah hampir FULLTHROTLE..
    "dah..dah dekat dah.. aku mesti sampai dulu" bisik hati kecilku yang sedang berdegup kencang.

    ........."preeeeenggggg"........"preeeennngggg".... preeeeng..............

    seketika aku cuba menikmati saat manis mengecap kemenangan setelah sampai ke bulatan terakhir...
    visor kecil helmet fullface flip-up yang aku beli 2ndhand di kedai STAR Motor di Jln Kapar aku selak perlahan2 bagi memberi laluan kepada angin menerjah mukaku sambil mengangkat badan utk kembali ke posisi biasa...
    pendikit ku perlahankan sambil hujung kakiku menurunkan gear satu persatu...
    throtle ku pulas berkali2 tanda kemenangan...
    aku tersenyum.. Wink
    "yes.." hanya kata ringkas itu yang mampu aku ucapkan...
    terus ku hirup udara jalan yang penuh dengan debu & asap kenderaan yang telah dulu melalui jalan ini dihadapanku..

    aku pasti dia (KIPS biru) nun masih dibelakangku...

    terus kerebah sedikit kekanan terus menyusur masuk ke KESAS..

    aku semakin perlahan (sebab jalan kat depan makin kecik utk masuk ke laluan motosikal) aku cuba mengingat kembali detik2 awal pertemuan aku dengan 125z & RXZ di trafik light seksyen26 yang telah selamat aku tapau pada awalnye... dan kemudian kehadiran KIPS biru..mencuba nasib..namun juga selamat aku tapau...
    "Huhhh.." harumnya wangian kemenangan.. perasaan yang hanya dapat dirasai & dikongsi bersama bagi mereka yang pernah mencapainya..
    .......
    ...........
    .............
    "prengg!!!" "prengg!!" aku tersentak... pantas aku menoleh ke kanan.. KIPS biru tadi tiba2 muncul disisi sambil mata ridernya ku lihat menyorot kecil, dahinya berkerut seribu, hidungnya kembang kempis menahan geram kerana ditapau... sesekali mulutnya berkumat-kamit.. (entah.. tengah maki aku atau membaca jampi serapah)..

    aku hanya memandang sekejap sebelum mataku terus ku hala kehadapan.. (dengan gaya selamba)

    "preeeeng....." dia terus meninggalkan aku kehadapan..

    aku pasti dia x puas hati.. aku pasti di geram.. aku pasti di telah selamat ku TAPAU tadi...

    MBN 2254

    Remp-IT Terakhir

    Post by MBN 2254 on Thu Mar 18, 2010 6:23 am

    hatiku berkobar2..
    entah kenapa... dari awal pagi lagi sejak tiba di pejabat aku dah x senang duduk..
    perasaanku bercampur2.. gelisah x tentu hala.. tiba2 fikiranku terbayangkan keadaan motor yang hancur digelek lori tanah.. sepasang kekasih mati ditempat kejadian..
    "huh..ngeri.. memang ngeri.."
    sudah beberapa kali aku melihat kejadian yang sama.. puas aku fikir..
    "kenapa jadi macam tue??... mungkin pasangan tu tergelincir di jalan berpasir.."
    "atau pada masa tu masing2 terawang2 dengan minuman memabukkan..atau pil2 khayal yang banyak dijual dipasaran gelap..." entahlah.. tapi yang pasti memang sudah ajal mereka mati sedemikian rupa..

    "Arrrrghh.. hari ni aku mesti pergi jugak" bentak hati kecilku..

    setiap detik yang berlalu aku rasakan terlalu lama..
    puas jam tangan CASIO Digital WR yang ku beli dari sebuah kedai jam bersebelahan BSN di Sungai Besar 2 tahun lalu ku belek..
    "rosak ke jam aku nih?" ... "bateri low agaknyer"...
    aku mencari salahnya.. tapi x jumpa..

    ku pandang jam kecil di sudut monitor DELL ku..
    "Hmmm.. memang baru 3.30 petang?? aku ingat jam aku yg rosak"..

    aku semakin x keruan...
    entah kenapa, aku bagaikan x sabar2 nak pergi..
    aku x sabar2 nak berbaris..
    bersama semua yang bakal hadir menikmati udara sejuk dengan suasana yang malap diterangi lampu2 kecil berwarna jingga..
    memerhati reaksi muda-mudi di sepanjang jalan di Dataran Shah Alam sambil mengelilingi barisan jentera pelbagai warna yang siap sedia untuk bertarung.... aku tersenyum sendirian...

    teringat beberapa ketika sewaktu aku menunggu Kacang untuk lepak di Dataran S.Alam..
    pada ketika itu jam lebih kurang 12.30 malam...
    sambil tanganku mengacau straw kuning dalam segelas tea-O ais yang tinggal separuh gelas ku order sejam yang lalu "Mana Kacang nie.. lambatnyer" keluh ku sendirian...

    aku memerhati didepan.. kulihat sebuah keluarga kecil sedang sibuk menjamah 3 pinggan nasi goreng daging merah yang baru sampai... si abang xnak makan dari pinggan nyer sendiri. cemburu melihat si adik tersenyum puas disuap ibu...
    "nak ibu suap jugak!" jerit sikecil sambil diperhati tajam ayahnya..
    "abang makanlah... kan ayah dah order untuk abang.. sama jer.." kata si ayah.
    sikecil menggeleng kepala tanda protess...

    sedang aku asyik memerhati kerenah anak kecil itu..

    tiba-tiba terdengar beberapa deruman kuat menuju ke arah dataran dari bulatan masjid di bawah 'fly-over' di sebelah kiri ku...
    "Vroooommmm... vroooommmm...." bunyi deruman itu semakin kuat...
    jalur2 cahaya lampu mula menyuluh hamparan jalan batu-bata merah di hadapan dataran.
    hampir 30 - 40 buah motor pelbagai jenis dari yang sekecil2 100cc hingga ke 135cc memenuhi jalan..
    masing2 sibuk mencari tempat untuk mengatur motor..
    dataran yang tadinya tenang tiba2 menjadi riuh-rendah...
    sempat ku perhati gelagat beberapa anak gadis yang beria-ia bertempuk tampar dengan rakan2nya.. seperti dah 10 tahun x jumpa.. masing2 nak menayang kehebatan, kecantikan...

    seketika kemudian datang pula geng yamaha RXZ (helmet apollo)

    "preeeeng... preeeeeeeeng...." deruman bingit enjin 2 lejang pelbagai jenis bakal menjadi halwa telinga ku pada waktu itu.. aku tersenyum lagi.....

    masing2 dah macam x sabar nak memulakan perlumbaan...
    beberapa buah EX5 dan lagenda beriderkan teruna bawah umur berseluar jeans, kasut Pallaz Jazz, berbaju T saiz M menyarung helmet merah Appolo membuat aksi 'wheelie'... "fuh.. memang kebanyakan rider malam itu ni berbakat besar"
    entah dari sekolah memandu mana mereka belajar.. aksi mereka mengalahkan pertunjukan motosikal oleh pelagak aksi di AutoShow atau MotoGP...

    "Hoi! Bila Nak Gerak?" aku tersentak...
    sepasang mata memandang tajam kearahku sambil mencekak pinggang.. lalu berteriak "semua orang dah keluar tau!"

    aku yang sedang asyik, tersentak...

    aku memandang ke arahnya.. "abang jaffar (pengawal keselamatan)rupanya" bisik hatiku..
    "ya..ya... saya tengah Off computer nie, sekejap lagi saya turun" jawabku sambil tangan menguis 'mouse' memandu anak panah di skrin untuk menutup komputer.

    rupa2nya jam dah hampir 5.15ptg...
    memang selalunya selepas waktu kerja sebahagian staff akan ke tingkat bawah bermain ping-pong..
    aku pon tak terkecuali cuma kali ini aku ada perkara lain yang lebih penting dari menghayun kayu papan lapis kecil menampar bola di meja kecil warna hijau dibawah sana... menang atau kalah tiada siapa peduli.. hanya kepuasan beriadah bersama rakan2 sepejabat yang dicari menjadikan mereka selalu bermain ping-pong selepas waktu pejabat.

    dengan pantas aku menolak kerusi rapat ke bawah meja, beg galas hitam ku hayun ke bahu kiri terus aku mencapai helmet menuju ke pintu lift... "aku kena cepat... hari ni mesti ramai yang nak turun.." "nak balik umah dulu, mandi, salin baju..bla..bla..bla."
    sibuk mengatur cara tindakan yang akan aku lakukan selepas saja masuk ke dalam lift..

    5..... 4...... 3....... tiba2 lift terhenti.. pintunya terbuka perlahan2..
    seorang lelaki awal 30an berbaju jaket hijau kawasaki 250r berkasut boot jenama RACING masuk sambil menggenggam erat helmet AGV ditangan kirinya...
    aku berundur setapak.. memberi laluan masuk kepadanya.. perlahan aku alihkan helmet murahku ke belakang.. segan la.. orang yang masuk ni bawak helmet AGV... harga beribu.. nak dibandingkan aku yang punya helmet bernilai RM80 sahaja..

    2..... 1....... sedikit pon dia tidak menoleh ke belakang.. manalah tahu, nak bertegur sapa atau bertanya khabar kerana hanya kami berdua yang berada dalam lift ketika itu... aku hanya memerhati..

    B..... lift terhenti di aras 'basement' lalu dia terus keluar sambil menyarung helmet AGV nya... aku teringat pada sifoo Carl9.. dia juga mempunyai helmet seperti itu... tapi kenalah dengan orangnya yang memang mahir memandu jentera 2 lejang buatan kawasaki ni..

    "bergeres" ayat itu aku tersenyum.. mengimbau kembali sewaktu kami bersama2 kippers yang lain menyertai acara 'RIDE ke Behrang' bersama kumpulan RMC (Riders Malaya Comunity) ke acara pembukaan kelab baru mereka.. walau pon kami hanya datang sebagai tetamu untuk memeriahkan majlis namun.. semuanya meriah dan berjalan lancar.. aktivitinya terancang, perjalanannya berhemah, semua yang mengikuti nampak gembira dan berpuas hati... walau pon pada awalnya kami sesat namun akhirnya selamat sampai ke lokasi perasmian...

    ketika itu aku masih baru menyertai www.kawasakikips.com ni... jadi semua acara besar yg diadakan akan aku turuti..
    peluang untuk bertemu kippers2 yang lain tidak aku lepaskan.. tambahan pula bila dapat beramai2 menunggang motor untuk perjalanan yang agak jauh.. tentulah pemandangannya lebih indah dan kepuasannya lebih banyak.... berbanding menunggang motor diwaktu pagi dan petang hanya untuk ke pejabatku yang jaraknya 17km sahaja dari umah... nak cecah 160km/j pon susah..

    "lepas ni kita gerak perlahan-perlahan ok".. "kita jumpa di R&R Sg.Buloh" itu lah kata2 terakhir yang keluar dari mulut Carl9 semasa di stesen petronas Ulu Bernam untuk menuju ke R&R Sungai Buloh sebelum dia memeras pendikit bertalu-talu lalu membesit pantas menyusur jalan keluar untuk masuk semula ke jalan utama highway PLUS dan terus memecut laju ke R&R yang dijanjikan..

    aku ingat kan perlahan tu maknanya 100-120km/j... rupa-rupanya 180-200km/j...
    Fuh... memang tak terkejar dibuatnya.. masing-masing bagaikan pelumba di litar lumba yang baru selesai sesi "try lap' dan terus memecut laju mencari ruang ke posisi paling hadapan untuk mengepalai perlumbaan.. ada yang 'roket' ada yang separuh rebah.. masing2 dengan gaya tersendiri sambil menghayun laju jentera kekiri dan kanan jalan.. mencari ruang untuk memotong (menapau) lawan(kawan) dihadapan.. "jadi inilah yang dikatakan bergeres"... aku tersenyum sambil memerhatikan mereka memecut laju membelah lebuh raya utara-selatan menuju ke R&R Sg.Buloh...

    sungguh saat2 indah/ceria/cemas itu masih terbayang dimata...

    "Vroooommmm... vroooommm..." ngauman enjin 4stroke 2silider 250r yang dipasang tabung eksos NOB1 memecah kesunyian basement..
    ridernya kuperhatikan sedang mengemaskan jaket Kawasaki 250r warna hijau yang dipakainya sambil menyarung 'glove alpinestar' (bukan ori) perlahan2...

    aku pon mula menendang 'padel' untuk menghidupkan enjin 2stroke ku.. "preeeeeeng..ngeee.ngeeeeeng.." "preeeeeng...ngennng.."
    "ah.. mati lagi.." keluhku sambil jari-jenari di tangan kiriku mencari2 choke minyak di bawah tank setelah dua kali cubaanku gagal...
    memang susah nak menghidupkan motor KIPS ni bila enjinnya dah sejuk, terutamanya diwaktu pagi.. kebiasaannya choke minyaklah menjadi pilihan...

    "preeeeeeng!!!....."
    dengan mudah enjin ku hidupkan.. "preeeeeng!...preeeennng!!...preeennggggg!!!..."
    bertalu-talu aku memerah pendikit, memastikan cubaanku kali ini takkan gagal... "preeeeeeeeeennggg!..."
    "VROOOOOOMMM!!.." tiba2 bunyi ngauman 250r yang tadinya biasa sahaja bertukar garang... bagaikan seekor singa jantan yang tercabar dik desiran nyaring bertalu-talu si ular pasir di tengah gurun...

    mata bertemu mata..
    kelibat yang tadinya tidak diendahkan didalam lift, kini menjadi semakin jelas... menjadi cabaran... menjadi saingan kecil yang bisa dikalahkan dengan ngauman 250r...

    "VROOOOOMMM!!" si singa jantan sekali lagi mengaum sebelum perlahan2 membuka langkah menghampiriku..

    pertentangan empat mata semakin hampir.. aku diperhati tajam sambil tangannya menarik visor menutup rapat bagai ingin memisahkan aliran arus tentangan antara kami..

    "wah..bukan main eksyen lagi ye.. mentang2lah naik 250r eksos NOB1.." bisik hatiku..sambil kaki kiriku menarik tongkat motor.

    si singa jantan aku ekori dari belakang menuju pintu keluar basement..
    dari belakang ku perhatikan setiap lenggoknya.. sesekali lampu brake si singa jantan bercahaya menandakan jentera yang ditunggang diperlahankan mengelak lopak2 kecil dijalan belakang pejabat..
    beberapa pejalan kaki dan peniaga kedai makan yang lalu langsung tak ditolehnya.. menyusur tegak.. bangga dengan ngauman 250r yang dimilikinya..

    si singa jantan masih ku ekori dari belakang.. sehinggalah kami sama2 tiba di persimpangan lampu trafik pertama..

    aku terus berhenti di sebelah 250r tu.. mataku memandang lampu trafik didepan..."masih merah"...
    pendikit minyak ku pulas perlahan2 memastikan rpm berada dalam keadaan yg sesuai..
    sesekali terdengar selingan ngauman si singa jantan... "Vrooomm..vroom.."

    lampu menyala hijau.. aku terus melepaskan clutch sambil memerah pendikit minyak... kaki ku angkat pantas mengambil tempat di 'footrest yang telah ku ubahsuai sedikit dengan menambah tapak dari jenis TZM supaya tidak mengganggu ketika memijak 'brake' kaki.. "preeeeenggg..."
    dengan pantas selekoh kanan ku libas.. cermin sisi kiri ku intai memastikan tiada kenderaan laju dari belakang yang akan mengganggu... "preeeenggg"......"vrooom.." si singa jantan tersentak dan terus mengejarku...

    kedudukannya di sebelah kananku tadi sedikit sebanyak menyukarkan dia untuk memulakan selekoh dengan pantas... kesempatan itu yg aku gunakan buat menarik perhatiannya dengan memotong dari luar ke dalam.. aku pasti dia kaget ketika itu..
    "Hmmm.. kejarlah cepat singa jantan.." hatiku bagai mencabar keupayaan 250r yg berada di belakang...

    dari cermin sisi kanan ku lihat sepasang lampu cerah dari 250r tadi semakin hampir... pasti si singa jantan sedang mengerah enjin 4 lejangnya untuk merapati aku yang ketika itu berada dalam gear3..

    rpm ku pantas meliuk ke kanan mencecah angka 11.. 11.5 ... aku terus menarik pantas clutch sambil masuk ke gear4... ular padang pasir ku meluncur lagi.. berdesir di atas jalan sambil meliuk ke kiri dan kanan... menghalang semua ruang untuk dia memotong ku... "preeeeeenggg.."

    seketika sahaja kami sudah menghampiri bangunan SACC Convey yang berada di sebelah... kelihat ramai muda mudi yg tadinya sedang asyik menunggu bas dikiri dan kanan jalan terus mengallihkan pandangan kepada kami...

    desiran si ular pasir dn ngauman si singa jantan memang menarik perhatian mereka..
    semuanya menggerakkan kepala dari kanan ke kiri, bersungguh2 mengamati setiap detik pantas aksi rentap antara dua jentera buatan Kawasaki ini di hadapan mata...
    tapi sayang keputusannya tidak mungkin dapat mereka ketahui kerana kejar mengejar ini hanya akan berakhir di bulatan seksyen3 di hadapan McD di depan sana..

    "preeeeeengggg...."
    aku terus memecut jentera 2 lejangku menyusur laju selekoh di hadapan MARDI Shah Alam di sebelah kiri ku..
    si singa jantan masih mengejar di belakang.. dan cuba memintasku dari sebelah dalam...
    pendikit minyak ku pulas pantas sambil menghayun badan rapat ke kiri jalan..
    si singa jantas ku halang lalu terus memecut ke hadapan... sesekali terasa bahagian tayar belakang ku sedikit tergelincir..
    mungkin kerana tayar jenis Duro yg aku gunakan kurang sesuai untuk aksi meleper..

    setibanya di Wet World aku mula menurunkan gear satu persatu dan bersiap sedia untuk mengambil selekoh di sebelah kiri ku menghala ke bulatan Uitm... si singa jantan masih dibelakang...
    aku mengintai ke kanan dan kiri, memastikan tiada kenderaan yang mengambil susur bulatan seksyen 3 itu dengan laju...

    "zassss..." selekoh ku susuri pantas sambil badan ke anjak sedikit ke kiri...
    aku terus dihadapan sehingga lah dihentikan dengan lampu merah dihadapan medan selera seksyen 2...

    si singa jantan turut berhenti di sebelah ku..
    mata bertemu mata.. raidernya membuka pantas visor helmet AGV nya sambil memandang tepat ke arahku..
    perlahan-lahan tangannya diangkat sambil menggenggam erat... dan dengan perlahan2 jari ibu kepadaku..
    sebagai tanda 'bagus/baik/best dll' entahlah.. tapi yg pasti dia gembira dan teruja dengan saingan sengit yg kuberi tadi..

    lampu traffik menunjukkan warna hijau...
    secara serentak.. kami sama2 memulakan langkah menuju ke haluan masing2...

    sekian...


    Last edited by MBN 2254 on Thu Apr 01, 2010 11:27 am; edited 2 times in total

    MBN 2254

    Seharian Di Tanah Tinggi Cameron

    Post by MBN 2254 on Mon Apr 26, 2010 12:03 pm

    Jam menunjukkan pukul 8.30pagi..

    aku yg dari awal pagi telah bersiap2 dengan pakaian dan motor untuk mengikuti xtvt ride ke Cameron semakin gemuruh..
    kenangan sewaktu ride ke cameron yg lalu menerjah minda... waktu itu aku, bro edd, cikgu, obasan dan dr kura2 yg mengambil bahagian.. perjalanan yg lancar dan penuh berhati2...
    almaklumlah... first time layan corner kat kawasan berbukit..
    suasana sejuk dengan pemandangan yg indah memang tidak dapat dilupakan, walaupun diakhir perjalanan pulang hujan turun dengan lebat dan membuatkan kami semua kesejukan disepanjang perjalanan..

    "Mak.. abang dah nak pergi ni..." beritahu ku pada ibu yg sedang membasuh pinggan di dapur..
    "Ye lah.. bawak motor tue hati2.." pesan ibu ku tanda merestui perjalanan aku ke Cameron.

    enjin ku hidupkan.. terus tangan ibu ku salam dan ku cium memohon restu..

    Perjalanan aku ke RV Simpang Pulai dari Taiping secara solo agak membosankan.. namun sesekali deretan kumpulan-kumpulan kecil motor kapcai & vespa yang aku pintas (agaknya nak ke Jambori di Kuala Kangsar) memecah kesunyian..

    setibanya aku di susur keluar Simpang Pulai ku perhatikan banyak polis trafik dan RELA sedang berkawal...
    "Ish.. ade roadblock la pulak" bisik hati ku...

    rupa-rupanya mereka sedang mengawal lalu-lintas ke bangunan BOMBA yang baru berhadapan dengan gerai makan tempat kebanyakan bikers berkumpul sebelum naik ke Cameron.. ader Majlis Perasmian Balai Bomba yang akan berlangsung pada pagi itu..

    sebaik sahaja aku masuk ke simpang menuju ke RV aku lihat berpuluh deretan motor-motor besar di gerai2 yang ade.. banyak juga kereta yang parking di kiri dan kanan bahu jalan...
    memang meriah... suasana kali ini sangat berbeza dengan apa yg aku alami sebelumnya..

    aku terus mencari ruang untuk meletakkan motor KIPS ku di gerai pertama..
    "Ahh.. ade pon kippers" bisikku..
    ku perhatikan ade 2 buah KIPS sedang parking bersebelahan gerai..

    mata ku liar memerhati ke kiri mencari siapa gerangan tuan punya motor....

    Atok dan Kawasaian kippers ipoh sedang menanti sambil minum...

    aku terus menyapa mereka.. menurut Atok dia sdah sampai lebih awal kira2 1 jam dari ku..
    "fuh... bersemangat betul.." bisik hati kecil ku..

    Atok antara kippers yg terkenal dengan kelajuannya dalam mengambil selekoh2 di Cameron.. seperti juga Dr Kura2, mereka memang sudah mahir dengan selekoh2 yg ada di sini..

    Kira2 lebih 1 jam menunggu.. akhirnya geng2 Central tiba ke RV... khabarnya berlaku kerosakan pada 2 buah motor semasa perjalanan tadi..
    sebuah motor KR kacukan TZM-SP mengalami 'masalah piston berlubang' dan terpaksa dikejarkan ke hospital bengkel terdekat..
    manakal sebuah lagi hanya mengalami kecederaan ringan (patah paddle gear)... "ni mesti ganas songket gear nih..."

    ketibaan mereka yg seramai 13 orang menambah kemeriahan di RV simpang pulai...

    "Woi.. Lama dah hangpa tunggu?" tanya Bro Edd sambil menghulur tangan berjabat mesra dengan Atok...

    Meja panjang di baris hadapan dipenuhkan.. masing2 pantas mengambil tempat untuk duduk bersama2..
    almaklumlah.. kalau ride jauh2 ni memang kebas otot2 punggung dan paha dibuatnye...

    "Order! meja depan" jerit tokeh kedai kepada anak buahnya...

    Aku masih di meja tadi asyik bersalaman dengan semua kippers yg hadir..

    "Assalamualaikum bang.." salam Zack kepadaku sambil menghulurkan tangan... aku menyambut sambil tersenyum...

    "Bang... BlackMamba tak turun ker?..." tanya Zack, pemilik KR kacukan TZM-SP kepada ku...

    Aku terpinga... Rasanya ini sudah kali ke-3 kami bersua..
    Malah sticker merah putih bertulis 'BLACKMAMBA' di kiri dan kanan fairing ku jelas menyatakan aku lah empunya gelaran itu..

    Tangannya masih ku genggam erat...sambil mataku alih ke kiri....memandang ke arah Kawasaian (pemilik Helmet Chupachup corak strawberry... memang kena dengan ride ke Cameron sambil minum teh dan memetik strawberry)

    "Ini.. blackmamba lah nie.." kata Kawasaian kepada Zack dengan nada bersahaja...

    Zack terkujat.... matanya memandangku sekali lagi.. sesekali dia mengedipkan mata, bagai x percaya bahawa akulah Blackmamba..
    'senyuman' diwajahnya tadi bertukar menjadi 'sengihan'...

    Kejadian itu mengingat aku sewaktu diawal pertemuan aku dengan Carl9 dan kippers2 Centrel...
    Kami seramai kira2 10 orang ke Rawang untuk berTTS dimana aku duduk bersebelahan dengan Carl9 sambil menghulur salam perkenalan kepada semua kippers yg ada bersama... sesudah bersalam dengan kippers yg terakhir disebelah kananku(Carl9) aku terus bertanya kepadanya..

    "Bro... yg mana satu Carl9?"..

    Carl9 terus tersenyum sambil menyatakan bahawa dialah Carl9...
    Aku yg hanya sebelum ini melihat avatar kucing (Carl9) di dalam forum termalu sendiri... tapi bukan salahku kerana wajah empunya diri tidak pernah ku lihat... hanya avatar kucing "menari" di dalam forum menjadi tatapan.. kami tertawa...

    Tidak ku sangka aku juga akan menerima nasib yg sama setelah menukar avatar kucing "berdendang" sejak sebulan yg lalu...

    Ali Victor

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by Ali Victor on Thu Jun 10, 2010 10:38 am

    Pukul 12.30am tadi, lepas amik abang aku, aku terus ride tanpa tujuan ke arah Tg malim
    seorang diri dalam kepekatan malam. Lepas jalan ulu yam lama, aku terpaksa patah balik sebab tak tahan sejuk dingin pagi buta.
    Ride plak tak pakai jaket dan cuma pakai selipar.Tak tahan.
    Deman aku pon belom ok lagi.
    Tidak dah Tg Malim aku.
    Adventure woo.. dalam kepekatan malam, hanya aku dan kawasaki victor.
    Kawasakikips victor

    Nukilan Ali victor Rafeal Doggy

    Ali Victor

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by Ali Victor on Thu Jun 10, 2010 10:44 am

    Cerita aku....
    Malam tadi badan aku jadi panas, kepala aku macam nak peeecccaaaahhh beb!
    Aku meracau.pastu pukul 3 pagi aku rev moto kuat2 tengah malam buta!!
    Jiran2 semua pegang aku,aku jadi tak betoi...
    Aku siap ajak jiran2 aku racing sape2 yg cuba nak rapat dan pegang aku..
    Terok woo demam aku malam tadi! Champion of the world punya demam ni!
    kawasakikip victor yg memahami

    Nukilan Ali victor Rafeal Doggy

    mambang

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by mambang on Thu Jun 10, 2010 10:53 am

    kene sampok kawasakikip kot...minum coolant byk2+2t kalo blh..semoga badan cepat sejuk...amin

    kurt2812

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by kurt2812 on Fri Jun 11, 2010 9:13 am

    Ali Victor wrote:Cerita aku....
    Malam tadi badan aku jadi panas, kepala aku macam nak peeecccaaaahhh beb!
    Aku meracau.pastu pukul 3 pagi aku rev moto kuat2 tengah malam buta!!
    Jiran2 semua pegang aku,aku jadi tak betoi...
    Aku siap ajak jiran2 aku racing sape2 yg cuba nak rapat dan pegang aku..
    Terok woo demam aku malam tadi! Champion of the world punya demam ni!
    kawasakikip victor yg memahami

    Nukilan Ali victor Rafeal Doggy

    kena sampok dgn antu kips ko ni..hahaha!!! Laughing

    MBN 2254

    Sejenak di Selatan

    Post by MBN 2254 on Tue Jun 15, 2010 6:52 pm

    Perjalanan seharian dari Klang ke Skudai sungguh memenatkan..
    Bersama 10 buah KIPS yg lain penjelajahan ke selatan tanah air demi mencari pengalaman dan teman yang sudah berbulan dirancang diteruskan walau dalam apa jua keadaan..

    Menyusur jalan "lama" yang penuh selekoh dan permukaan jalan yg pelbagai dengan halangan trafik serta cuaca yang berubah2 menjadi cabaran besar buat kami semua...

    Namun semuanya selamat ditempuhi tanpa apa2 masalah sehinggalah kami tiba di lokasi penginapan di UTM Skudai utk melepas lelah dan penat..

    Sambutan Kippers Johor sungguh meriah.. dari Exit Tol hingga ke Majlis Penyerahan Banner dan Jamuan Makan Ikan Siakap 3 Rasa kami dapat merasakan kemesraan warga Selatan yang sememangnya menantikan kehadiran Kippers dari Central dan North untuk turun ke Johor.
    Semua rasa letih, penat dan lelah disepnjang jalan tadi bagaikan hilang sekelip mata.. hanya rasa lapar yg tak dapat dibendung.. lebih2 lagi apabila mamak kedai makan lokasi dimana kami menjamu selera menghantar beberapa dulang berisis ikan siakap 3 rasa yang baru dimasak "panas-panas" terus ke meja makan...

    tanpa berlengah nasi kosong diOrder... air sejuk, air kosong, sirap limau, teh ais dan pelbagai lagi jenis minuman turut dipesan bagi melengkapkan hidangan pembuka selera kami di Johor.

    Puas.. Terharu.. hanya itu yang dapat kami gambarkan..

    Keesokkan hari bagaikan satu semangat baru setelah badan kembali segar kami semua bangun awal dan bersiap2 untuk meneruskan perjalanan ke Kuantan..
    Masing2 berwajah ceria sambil mencuci motor agar kelihatan bersih dan cantik sepanjang perjalanan seterusnya..

    Selesai sarapan kami terus bergerak ke Mersing..

    Perjalanan melalui jalan "lama", pekan2 kecil dan kampung2 yang ada membuatkan kami tidak terlalu bosan seperti yang dirasai apabila melalui lebuhraya..
    Banyak pemandangan untuk dilihat serta lokasi menarik untuk berhenti dan mengambil gambar..

    Namun malang tidak bebau apabila jentera Honda yg ditunggang oleh Cikgu Azahari mengalami masalah teknikal dan terpaksa dibaiki setelah tiba di pantai Mersing..
    Ramai yang menghulurkan bantuan... agar masalah dapat diselesaikan segera dan perjalanan dapat diteruskan sehingga ke Kuantan.

    suhaimisobrie

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by suhaimisobrie on Tue Jun 15, 2010 9:09 pm

    RIDE JELAJAH SELATAN KIPS 11

    -13 JUN 2010

    CERITA HARI PERTAMA (11 JUN HARI JUMAAT)

    Jam 5 pagi...alarm handsetku b'bunyi manja...pelik tul pagi ni selalunya kalo hari kerja aku akan delaykan alarmku smpai kul 5.45 pagi br aku bgn tdo.teringat lg kenangan ptg smlm,nk hilangkan demam aku terus aku pakai full riding suit g pusing2 tanjung malim.pelik isteri aku,"abg ni dah xsabar2 ke nk g konvoi ni".aku pun menjawab "xdelah nk ilangkn rasa demam ni jek"...isteri aku mula risau "abg kalo demam lg baik jgn pergi" aku pun buat donno then trs shoot g umah bro edd.sempat ler jugak menyembang & peluhkan badan.aku diamanahkn utk bwk banner utk kippers selatan.

    Siap jek mandi & solat subuh aku melantak teh O Panas & roti....siap sarung jaket trs aku kejutkn isteri aku & b'salam dgnnya.sempat jugak aku cium anak perempuan aku.sebenarnya aku masih belum pulih dari demam lg tp sbb semangat nk g aku buat xtau jek.hrp2 peluh akn buatkn demam aku kebah.kips hitam yg br kuar dr bengkel aku hdpkan enjinnya. Rindu pd bunyi preng..preng....

    Setibanya aku di plaza tol tanjung malim tepat jam 6.30 kelihatan doct kura2 & bro edd dah siap menunggu aku.aku diberitahu yg cikgu azhar akn ikut sekali.dlm fikiran aku,kuda apakah yg akn digunakn cikgu.dia amik kips baru ke?pakai LC ke?guna EX5 ke?akhirnya sgl p'tanyaan t'jawb ckgu dtg b'sm HONDA CBR 100.t'kezut & musykil...tp tgkkan semangat cikgu aku jd yakin yg dia btl2 nk ikut.bro edd memberi cdgn agar cikgu azhar trs gerak ke tol seremban & b'temu kippers lain di sana. Kami b'empat pun memulakn p'jalanan & sebaik msk h.way kelajuan pd meter xmenunjukkn kurang dr 140km/h kami t'paksa meninggalkn seketika cikgu azhar di belakang.

    Hentian seterusnya ialah R&R sg buloh arah selatan.menunggu beberapa kippers lg...namun yg hadir bg menyertai kami hanyalah mal & lam... Ok la tue..yg hairan & peliknya br sebatang setengah rokok dihisap bro edd,ckgu azhar dah smpai ke esso sg buloh.mak ai..aku bro edd & doct pulas gila2 motor relax jek ckgu azhar smpai.blh thn gak CBR 100 ni.setelah puas isap rokok,minum air,mkn roti,kencing2 kami b'lima (aku,bro edd,doct,mal & lam) b'gerak ke p.jaya & ckgu direct terus ke seremban.

    Selepas keluar dr plaza tol putrajaya,kami telah sesat & kompius dlm usaha utk mencari dataran putrajaya. Setelah lbh 10 minit b'pusing2 & t'lepas jln menuju ke kwsn pentadbiran kerajaan barulah aku dpt tnjkkan jln yg aku sendiri pun igt2 lupa.padahal dataran tue lah tmpt aku lepak2 ngan member2 time bljr kat UPM..byk kenangan kat cna wo! OTW ke sana aku t'jumpa ngan klip kertas di p'simpangan jln.aku xp'nh jumpa dia sblm ni.di dataran kami disambut oleh alldisc,paeach zebra & kawannya,kurt,mambang,klip kertas,azzo,asrolsani. Di putrajaya sempat la jugak sume kippers b'gambor sakan.lam pulak diinterview polis peronda yg kagumdgn p'himpunan motor2 kips yg ada.peristiwa yg xmgkn dilupakn ialah apabila ada sorg kanak2 dr middle east aku rasa b'tanya pd bro edd "mr!what type of motocycle is this?" pastu dgn selambanya bro edd menjawab "HAYABUSA"..ha3 mengekek aku gelak time tue..hentian seterusnya akn dituju ialah plaza tol seremban. Xsbr nk b'sarapan nyam2!

    Byk lg citer menarik... Tgu.. B'sambung selepas ni


    Last edited by suhaimisobrie on Mon Jun 21, 2010 9:52 am; edited 1 time in total

    suhaimisobrie

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by suhaimisobrie on Tue Jun 15, 2010 10:59 pm

    kekuatan telah b'tambah dgn sifoo azzo akn follow full ride & asrolsani aku follow smpai PD memandangkan beliau bekerja pd mlm t'sebut. Apabila masing2 msk jek tol kajang,sume kippers pun memulas throttle sepuas2nya!yah...sume laju mcm karton...bila hmpir smpai kat tol seremban lam memberi isyarat menunjukkn jari telunjuk.aku t'cengang!apa tue?buat satu lane je ke?1 malaysia ke?kuar dr tol seremban lam bgtau yg sorg lg t'tinggal.br aku faham maksud jari telunjuk tue.rupanya asrolsani t'tinggal.biasa la motor br.xberani lg nk speed laju2.di seremban kami disambut oleh ckgu azhar,zalie,nopal & wife. Kami dibwk diorg g sarapan pg + Lunch kat seremban 2.alamak!cikgu lak t'tinggal xjumpa jln..sib bek bro zalie g jemput.dlm dok mkn2,minum2 black mamba bgtau yg dia kuar opis dlm kul 10 then nk shoot trs g seremban...muazz lak kol.dia tgu kat exit seremban tp xjumpa la sesape kat ctu.sekali lg zalie b'gerak mencari.tp xjumpa si muazz.2 kali g mencari...akhirnya keputusan diambil utk b'gerak ke teluk kemang.muazz & black mamba akn trs g ke teluk kemang...

    Kat teluk kemang muazz dah siap menanti kami.Lama jugak ler nk menunggu black mamba kat teluk kemang tue..sempat lg kitorg minum2,mkn2 snek.... akhirnya tiba jugak black mamba dgn wajah kudanya yg baru & lbh mengancam... Geram tgk wo! Asrolsani mohon utk pulang ke PD.tq!yg pntg dpt join & bg support ride

    P'jalanan diteruskn.RV seterusnya di petronas masjid tanah menunggu eman92..yg akn guide kami ke melaka.jalan kampung yg best & menarik xp'nh lalu...dlm p'jalanan ke masjid tanah aku t'igt kata2 azzo.dia kata aku ni sama mcm ali_wng..bengong2 mcm dia gak.aku pun xp'nh jumpa ali wng sblm ni. Smpai jek kat petronas masjid tanah kami disambut oleh eman & kawannya s'ta kuda mereka (ninja 250 biru & superkips itam)..

    Next RV Cdgnya kat melaka tp malang sbb cuaca xmengizinkn hujan mulai turun kat sg udang.. Jd kami teruskn p'jalanan ke muar.hanya sempat memandang dr jauh eye on m'sia,bndr hilir,sg melaka & dataran pahlawan. Msk jek kat h.way 2 lorong melaka-muar hujan b'henti & cuaca panas lak b'ganti... Sape2 yg dah sarung bj hujan td tue mmg hdpnya mcm dlm sauna jdnya.kami pun b'henti kat sempadan melaka-johor utk bukak baju hujan & rehat 5 minit.p'jalanan diteruskn ke shell tanjung agas,muar... Sempat ler jugak black mamba mengorat cashier yg comey tue... Eman & kawannya guide kami msk bndr muar & mencr tmpt yg sesuai utk minum2 & pekena mee bandung muar,nasik ayam muar & rojak petis.

    Setelah puas berehat,menikmati minum petang & solat jamak. Kami akn meneruskn p'jalanan ke JB melalui jln muar-batu pahat-parit raja-ayer hitam(h.way plus)-tol skudai.kami b'gerak tanpa ditemani eman & kawannya serta muazz...

    P'jalanan mengikut jln lama mmg best & xmembosankan.hentian seterusnya ialah shell batu pahat.kami tiba di batu pahat kira2 jam 7 mlm.p'jalanan diteruskn w.pun hujan renyai mulai turun.apabila tiba jek di parit raja hujan lebat mulai turun & ramai yg ambil kesempatan utk pakai bj hujan.aku ambil keputusan xnk pakai sbb menyeksakn p'gerakan aku. B'hampiran plaza tol ayer hitam b'laku kemalangan beberapa buah kereta.jln kat kwsn tue jugak kurang elok menyebabkn beberapa kippers hampir jatoh & t'babas.alhamdulillah sume slmt..tiada apa2 yg b'laku.

    Msk jek h.way plus sume kippers jd giler...memecut >170km/h akhirnya t'pecah kpd 3 group.group p'tama bro edd,black mamba,lam & mal...2nd group aku,azzo & doct kura2..3rd group zalie,nopal with wife & ckgu azhar.group aku hampir2 t'langgar dgn treler yg tiba2 jek msk 3rd lane kat h.way....cilako punya treler...aku dah menyumpah mcm2 kat treler tue.black mamba pun ada citernya jugak.dgr2nya ada kete perdana nk langgar dia.5km nk sblm smpai exit skudai hujan lebat mulai turun.aku & da gang teruskn jugak p'jalanan.akhirnya slmt tiba kat tol skudai.tq ali wng,faiz krr & .... Alamak lupa namanya..mamat kot.lupa sgt2.sori2!

    Setelah sume slmt tiba ali wng menjemput kami sume ke restoran ayam penyet sri wijaya...minum,mkn melantak...ikan siakap 3 rasa dibelanja oleh geng2 jb.best wo!best giler!lyn2 smbg ngan geng jb smbil tgk bola.smpai ke tgh mlm gak ler.best dpt b'kongsi2 citer ngan geng2 dr jb...

    Mata dah ngantok.dah lbh 12 jam ats motor.kami dibwk msk ke tmpt penginapan di utm skudai,bilik yg disediakn mmg best.mengimbau kenangan jd bdk U... Siap mandi dah tukar pakai kain pelikat br nk lelap mata aku t'dgr bunyi motor kips milik ali wng,faiz krr,doct kura2 & azzo dah b'siap nk kuar jln2 ke jb.cis!aku & yg lain2 ditinggalkn. Aku pun g melepak dgn black mamba,lam & mal.kitorg smbg2 & g cr air water cooler.smpt jugak ler bg flying kick kat machine air yg msk duit tp xkuar airnya.

    Jam 3 pg br ler kitorg dpt lelapkn mata... Zzzzzz

    b'sambung hari kedua p'jalanan.tunggu....

    suhaimisobrie

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by suhaimisobrie on Fri Jun 18, 2010 2:11 pm

    RIDE JELAJAH KIPS 11-13 JUN 2010

    HARI KEDUA 12 JUN 2010 (SABTU)

    Jam 7 pagi, mataku mula celik..jadi ler dapat tido 4 jam pun.... alamak!subuh gajah aku pagi niee.... aku selak jendela timgkap....aku ternampak nopal & wife dok membvelek motor..makkkk aiiii awalnya....aku capai tuala then terus g toilet memakai riding boot gara2 xbwk selipar jepun... baru jek nak masuk toilet aku berselisih dgn azzo yang dah siap mandiii...tah kul bape diorg blk dr merayau malam td....dr dlm toilet aku terdengar suara bro edd mengetuk bilik peserta konvoi..jgn dia terketok bilik foreigner pak arab tueee sudeyyyyy...

    selepas bersiap mengemas segala barang aku turun ke bawah....aku tgk nopal & wife,zalie dan bro edd dah ada kat bawah....pastu sorg demi sorg turun ke bawah...sume yang turun awl ni mengambil kesempatan memeriksa kondusi motor massing2,ada yang lap motor bagi bersih cek 2T, pastu timbul ler cerita larut malam azzo & doct yang g kedai tunning kat jalan susur, mengorat pondan & usha awek singapore....pehhhhhh xajak aku........rugi beb dok kat jb tp xgi sana......

    dalam kul 9 baru ler kitorg gerak g bersarapan ke tempat yang akan diguide oleh ali_wng & faiz_krr...tmpt makan yang dituju memang masyukk...pagi2 lagi dah hidang nasik berlauk...apa lagi..sapu ler lauk yg best tue...pas siap bersarapan doct & lam ambil kesempatan g cari kedai motor untuk repair lampu belakang yang xmenyala......dah selesai semua destinasi yang dituju ilah stesyen minyak petronas untuk mengisi minyak.....pagi ni kekuatan yang akan bertolak ke kuantan adalah seramai 12 buah motosikal...

    dalam perjalanan menuju ke simpang apa ntah,kota tinggi kot..ada satu peristiwa yang xmgkn dilupakan apabila sebuah lori yang membawa tong ikan tiba2 menjatuhkan tong ikan kosong secara tak sengaja betul2 berhampiran dgn rider...sib bek xde pape...kalo idak mau msk hospital sebab terbabas......sampai jek kat simpang yang disebut sebelum nieee tokkkiburn & zul perlis zx2r dah siap menunggu kami... sebelum menyambung perjalanan, kami pekena dulu air kelapa speciallllll...mmg best wooooo..... perjalanan disambung dalam cuaca yg agak terik tetapi panas tidak smapi ke tghari & hujan mulai turun.... rider2 mengambil kesempatan untuk menukar baju hujan.....oleh kerana hujan yang agak lebat...kami berhenti di pondok bas di hadapan balai polis jamaluang.....xdpt nak lyn top speed & corner yang dikatakan agak best kat situ....dalam keadaan hujan tue jugak, kami mengambil keputusan untuk meneruskan perjalanan...di tengah2 perjalanan hujan berhenti & matahari mula menyinar.....mcm sauna jadinya dok dlm baju hujan tueeee.xbley tahan woooooo...... kami berhenti di tepi jalan dan berhenti seketika di mini stesy minyak caltex @ BHP....tanda2 awl motor ckgu azhar nak meragam mula terserlah kat cni.....namun selepas digodek2..sumenya ok....

    ride diteruskan menuju ke pantai mersing bagi membuktikan kehadiran warga kips ke sana....perjalanan yg best..lead by zul perlis zx2r...jenuh jugak nak mengejar motor besar niiieee...smpai jek kat pantai mersing, sume kippers mengambil kesempatan untuk baring,lepak2 isap rokok....mmg best...layan woooo.... sekali lagi motor cikgu azhar buat hal....paling best bl kippers2 menolak motor cikgu azhar mcm motor GP....akhirnya hidup gak motor cikgu azhar.......kami pun mengambil kesempatan untuk bergambar di board besar Pantai Mersing dgn pelbagai gaya.....time ni laaa jugak si mal telah dingorat oleh aweek kancil putihh.............awek tue berkata "eiiiiiii hensemnyaaaaaaa" merah padam muka mal dan kembang kempis idungnya...ki3

    next destination.....chalet kenalan mal di pantai penyabong area mersing ke endau.....

    suhaimisobrie

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by suhaimisobrie on Fri Jun 18, 2010 10:05 pm

    perjalanan kuar dr dr pantai mersing membw kami ke sebuah stesy minyak di bndr mersing di mana kwn kpd mal telah menunggu kami di situ kereta kelisanya.mkn punya pasal prengggg2 (motor kips) vrooommm2 (zx2r zul perlis & CBR cikgu azhar)..dlm p'jalanan kelihatan byk kenduri kahwin di kiri & kanan jln.jln menuju ke pantai penyabong mmg best b'selekoh & b'bukit,mmg digemari para rider yg suka bergeres smpai satu ketika dgn selamba 3 motor telah memotong kereta kelisa yg sepatutnya lead kami ke chalet di pantai penyabong. Lam yg menyedari hal t'sebut dgn kelajuan cahaya mengejar mereka utk memberitahu yg mereka dah t'lepas ke simpang sepatotnya... Lam telah membuat isyarat b'patah blk seperti kipas helikopter b'pusing dgn jarinya ala2 mcm citer sivaji the bos.tp sygnya isyarat itu tidak difahami bro edd yg menyangkakan meminta agar kelajuan ditambah...akhirnya mereka t'lepas hingga ke pekan endau...dr 3 org dah jd 4 org yg t'lepas mkn free.mereka ialah lam,bro edd,black mamba & doct kura2.

    B'balik kpd cerita kami yg menunggu di simpang.kami menanti & terus menanti...namun akhirnya apabila mendapat panggilan mengatakn mereka telah berada di pekan endau & xb'niat utk patah balik.mereka meminta kami utk terus ke chalet & mereka menunggu di pekan endau.setibanya kami di chalet kami dijamu dgn nasi goreng,keropok & air oren sejuk selain pemandangan pantai yg indah & bersih.kami turut diberi s'ba sedikit penerangan & pakej2 yg ditawarkn di chalet t'sebut.sifoo azzo mencdgkn agar 4 peserta konvoi yg t'lepas ke pekan endau meneruskn p'jalanan t'lbh dahulu ke kuantan memandangkn mlm t'sebut pihak kips telah menjemput kelab RD Kuantan utk acara mkn mlm.

    Selepas siap solat & b'gambar kami b'cdg meneruskn p'jalanan menuju kuantan namun malangnya motor ckgu azhar tidak dpt dihdpkn.pelbagai cr & kaedah telah digunakn utk cuba menghidupkn motor t'sebut tetapi masih tidak b'hasil.akhirnya b'gilir2lah kami menolak motor ckgu azhar menuju ke bengkel di pekan endau.... Smpai di pekan endau kami telah t'jumpa bengkel kecil di sebelah kiri jln.namanya peng motor.belasah je lah janji motor dpt dihidupkn &b'gerak ke kuantan.

    Alhamdulillah motor b'jaya dibaiki...

    suhaimisobrie

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by suhaimisobrie on Fri Jun 18, 2010 10:08 pm

    perjalanan kuar dr dr pantai mersing membw kami ke sebuah stesy minyak di bndr mersing di mana kwn kpd mal telah menunggu kami di situ kereta kelisanya.mkn punya pasal prengggg2 (motor kips) vrooommm2 (zx2r zul perlis & CBR cikgu azhar)..dlm p'jalanan kelihatan byk kenduri kahwin di kiri & kanan jln.jln menuju ke pantai penyabong mmg best b'selekoh & b'bukit,mmg digemari para rider yg suka bergeres smpai satu ketika dgn selamba 3 motor telah memotong kereta kelisa yg sepatutnya lead kami ke chalet di pantai penyabong. Lam yg menyedari hal t'sebut dgn kelajuan cahaya mengejar mereka utk memberitahu yg mereka dah t'lepas ke simpang sepatotnya... Lam telah membuat isyarat b'patah blk seperti kipas helikopter b'pusing dgn jarinya ala2 mcm citer sivaji the bos.tp sygnya isyarat itu tidak difahami bro edd yg menyangkakan meminta agar kelajuan ditambah...akhirnya mereka t'lepas hingga ke pekan endau...dr 3 org dah jd 4 org yg t'lepas mkn free.mereka ialah lam,bro edd,black mamba & doct kura2.

    B'balik kpd cerita kami yg menunggu di simpang.kami menanti & terus menanti...namun akhirnya apabila mendapat panggilan mengatakn mereka telah berada di pekan endau & xb'niat utk patah balik.mereka meminta kami utk terus ke chalet & mereka menunggu di pekan endau.setibanya kami di chalet kami dijamu dgn nasi goreng,keropok & air oren sejuk selain pemandangan pantai yg indah & bersih.kami turut diberi s'ba sedikit penerangan & pakej2 yg ditawarkn di chalet t'sebut.sifoo azzo mencdgkn agar 4 peserta konvoi yg t'lepas ke pekan endau meneruskn p'jalanan t'lbh dahulu ke kuantan memandangkn mlm t'sebut pihak kips telah menjemput kelab RD Kuantan utk acara mkn mlm.

    Selepas siap solat & b'gambar kami b'cdg meneruskn p'jalanan menuju kuantan namun malangnya motor ckgu azhar tidak dpt dihdpkn.pelbagai cr & kaedah telah digunakn utk cuba menghidupkn motor t'sebut tetapi masih tidak b'hasil.akhirnya b'gilir2lah kami menolak motor ckgu azhar menuju ke bengkel di pekan endau.... Smpai di pekan endau kami telah t'jumpa bengkel kecil di sebelah kiri jln.namanya peng motor.belasah je lah janji motor dpt dihidupkn &b'gerak ke kuantan.

    Alhamdulillah motor b'jaya dibaiki...

    asrolsani

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by asrolsani on Fri Jun 18, 2010 10:47 pm

    bole wat novel nih....

    suhaimisobrie

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by suhaimisobrie on Sat Jun 19, 2010 12:35 am

    asrolsani wrote:bole wat novel nih....

    novel xbest bro.aku suka slot sinetron@samarinda@akasia...akn buatkn org t'nanti2 apa yg akn t'jd pasni.bro asrolsani skrg ni mesti nk tau apa citer menarik time p'jalanan dr endau ke kuantan kan?kan?kan?....kan?kan?

    asrolsani

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by asrolsani on Sat Jun 19, 2010 12:39 am

    bila nak sambung nih? takkan nak kena tunggu minggu depan lak.... ni yg malas cerita bersiri nih... seminggu sekali...

    kurt2812

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by kurt2812 on Sat Jun 19, 2010 4:42 am

    tu yg wat sesuatu citer tu jd sedap..huhuhu!!! bru lah ternanti2...

    suhaimisobrie

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by suhaimisobrie on Sat Jun 19, 2010 9:40 am

    perjalanan dr pekan endau ke kuantan diteruskn kira2 jam 6 ptg.teruja rasanya hati apabila melintas jamb yg memisahkn atr negeri johor & pahang.kami b'henti di petronas dlm daerah rompin.mcm biasa.isi petrol minum2 air ckit.pergerakan konvoi kami hanya tggl 8 bijik motor shj.manakala 4 buah motor lg dikhabarkn telah berada di pekan & bkl menikmati matahari t'benam di sana.mereka akn smpai di kuantan lbh awl dr kami bg menguruskn hal2 di cna.

    Selesai mengisi minyak,3 bijik motor milik nopal,zalie & ckgu azhar diminta b'gerak dulu sblm kami.RV point shell bndr pekan.al maklumlah kami nk rembat abes2 nnt.tah mcm mana mulut aku leh t'ckp 'kita kn smpai sana sblm maghrib'.pastu ali w_wng lak menambah dgn citer2 seram kat jln rompin-pekan tue.b'diri bulu2 aku.aku ni penakot gak sbnrnya...walau apa pun kami kn trskn jugak usaha smpai pekan sblm maghrib.jam 6.25 ptg kami pun mulakn p'jalanan dgn 5 bijik motor.aku,mal,azzo,ali_wng & faiz_krr.

    Jaraknya dijangka dlm 95km b'dsrkn pd GPS Garmin aku.dlm 20km p'jalanan kami telah b'jaya memotong ckgu azhar,nopal & wife s'ta.sblm memotong nopal kami telah disambut dgn asap 2T yg tiba2 memancut keluar dgn byknya.abeh visor fullface dipenuhi asap.Misteri Nusantara....bak kata azzo.selain tue dlm p'jalanan tiba2 ada 2 org bdk pakai EX5 memacakkn motornya di tgh jln.dah ler kitorg tgh laju.gilo tol.aku pun bunyikn hon motor yg bunyinya pin..pin slow & seksi jek..sib bek bdk tue xpacak motor smpai ke tgh jln.

    Peristiwa misteri & seram t'jd pdku.aku kira blgn motor yg ikut konvoi.aku kira dr side mirror.eh!knp ada 6?bkn td 5 jek ke?aik!sape lak nie?aduii!jgn ler ko kaco aku....aku slowkn motor biarkn satu p'satu memotong aku.cis!rupa2nya zalie..sah2 dia xleh thn tgk kitorg merembat...satu lg peristiwa menakotkn t'jd.dgn tiba2 sebuah pickup dr arah hdpn membuat u-turn.sib bek jauh lg & dia xmsk trs ke lorong memandu. Bak kata azzo,cameron highland landai.itulah yg blh disifatkn jln dr nenasi ke pekan.cornernya mmg sdp dilyn.aku nk lyn?xpandai amik corner ler.tiap kali msk corner mesti aku akn brek dl.jam lbh kurang 7.35 mlm brlah kami smpai ke pekan.kami ambil kptsn utk minum di warung & pekena burger sementara menunggu nopal & ckgu azhar.

    Dlm 10 minit seterusnya smpailah nopal wit wife.ckgu azhar msh blm tiba lg.hmpir2 jugak azzo t'paksa berenti isap rokok bl dia ckp 'kalo xabeh lg rokok ni,ckgu dah smpai kompem aku berenti isap rokok'..sib bek ckgu azhar lwt ckit jek.kalo idak naye je azzo xleh isap rokok lg.

    Bl sume dah tiba,berehat sebentar kami merancang p'jalanan seterusnya utk ke kuantan.memandangkn aku p'nh bljr time matrikulasi kat pekan.jd tau ler s'ba sdkt jln ke kuantan.so aku akn lead jln ke kuantan.dr kuantan ke pantai balok ali_wng lak akn lead.dlm kul 8.30mlm kami pun b'gerak....

    B'sambung.....

    mal 5190

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by mal 5190 on Sat Jun 19, 2010 10:42 am

    peeewittttt!
    terbaik la cite kau suhaimi..
    thumbs up for you!
    sambung jgn x sambung.
    .

    zalie78

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by zalie78 on Sat Jun 19, 2010 12:25 pm

    mtr misteri yg no 6 tu x tahan makan asap 2t korang....tapi korang mmg laju bib...jalan lama pun korang sesah 160kmh - 180kmh...x terikut mtr misteri tu...almaklumlah mtr dah tua..zsr cabuk hahahaha

    mal 5190

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by mal 5190 on Sat Jun 19, 2010 1:23 pm

    zalie78 wrote:mtr misteri yg no 6 tu x tahan makan asap 2t korang....tapi korang mmg laju bib...jalan lama pun korang sesah 160kmh - 180kmh...x terikut mtr misteri tu...almaklumlah mtr dah tua..zsr cabuk hahahaha
    uiiii..
    zsr cabuk bro kate..
    laju tu ngan pipe AHM..
    sy pun mkn asap zsr tu..

    suhaimisobrie

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by suhaimisobrie on Sat Jun 19, 2010 7:24 pm

    perjalanan ke homestay di pantai balok diteruskn pd jam 8.30 mlm.jln yg akn diredah pasni tidaklah begitu baik krn k'ja2 pembinaan sdg dijalankn di samping laluannya yg gelap tidak b'lampu s'ta di kiri kanan jalan hanyalah kebun2 & hutan semata2.kami memutuskn utk membw motor dlm kelajuan 80-90km/j sahaja.rasa letih seharian menunggang motor mula terasa.bg yg xckp tdo mmg mata dah mula merah2.yg t'byg di mata hanyalah makanan yg lazat2 & nikmat mandi shj.... Aku lead dr pekan menuju ke kuantan...membw kips dlm kelajuan 90km/j benar2 membuatkn aku & yg lain skt pinggang...8 buah motor b'gerak b'sama2.sepanjang melalui jln t'sebut aku pasti sume org dah siap b'angan2 dlm kepala.apa yg korg & aku angan2kan hanya korg & aku shj yg tau...aku b'gerak b'pandukn pd GPS dlm hset aku...slps shj smpg tjg lumpur..kami b'henti di tepi jln...alamak!hanya tggl 6 buah motor shj.di mana azzo & ckgu azhar???aku cuba call kedua2 mereka namun tidak b'jawab!!apa yg t'jadi sbnrnya??ada sesiapa yg perasan?tak de satu pun peserta konvoi yg tau ke mana mereka.yg kami andaikn pd ketika itu.mereka t'lepas smpg tjg lumpur & trs b'gerak ke jln msk bndr kuantan...

    Kami trskn juga p'jalanan walau tanpa mereka & kami b'cdg akn call mereka semula setelah smpai ke pantai balok & kalo xjumpa jln gak ali_wng akn menjemput mereka di mana2 destinasi tmpt mereka berada.APA SEBENARNYA YANG T'JADI KEPADA MEREKA B'DUA AKN DIRUNGKAIKN SELEPAS INI...

    Lbh kurang 35-40 minit lg smpai ler kami ke pantai balok.sesampai jek kami di tjg lumpur,deretan kedai mkn kelihatan di kiri kanan jln menawarkn pelbagai menu istimewa...selepas melintas jamb sg kuantan kami pun mengambil smpg menuju ke pantai Teluk Cempedak.kata ali wng ada shortcut ikut jln tue.mmg dkt.kuar2 terus kat smpg tunas manja kuantan...jln punya jalan punya jalan smpai kami kat smpg pantai balok...GPS aku semakin dkt mencr destinasi.di luar smpg taman tmpt menyewa homestay t'serempak kami dgn bro edd yg kuar mencari rokok agaknya @ menjemput geng2 lain yg tiba dr KL.smpai jek kami kat umah sewa tue tgk Lam tgh membsh motor.waa... Awlnya diorg smpai!!

    Kami smpai ke pantai balok lbh kurang jam 10.30 mlm jugak.aku tgk hset,ada msg dr ckgu azhar 'motor sy semput di jln gelap'.dr panggilan tepon yg dibuat memberitahu azzo & ckgu azhar berada di gading jaya.kami xb'hajat utk melantak makanan yg ada krn kami b'cdg menunggu kwn2 lain.br meriah & nmpk keseronokannya.kami mengambil peluang yg ada ini uutk mandi & menyalin pakaian.

    Seketika kemudian,wadin & ali victor tb dgn penuh gayanya!!kemudiannya tiba lak rombongan dr Kl memeriahkn suasana...
    Azzo & ckgu azhar kemudian tiba.tension azzo krn t'paksa menolak motor ckgu azhar kira2 40km jauhnya.bkn kata dia,sape2 pun blh emosi kalo jd gitu.rupa2nya motor ckgu azhar mati di jln pekan-kuantan kat area tmpt gelap tue.mmg jenuh la menolak smpai besar betis kaki azzo.aku & peserta konvoi rasa b'salah bl tgglkn mereka b'dua secara xsengaja..........minta maaf azzo..minta maaf ckgu...syukur alhamdulillah sumenya slmt tiba ke destinasi.akhirnya kami b'gembira dgn jamuan yg disediakn walaupun kelab RD kuantan xhadir.gelak ketawa,mcm2 citer best dr wadin & ali victor.xkurang jugak citer dr carl nain & atok.srnk bl kippers b'jumpa & b'tukar2 citer

    mlm msh muda,destinasi seterusnya Pantai Teluk Cempedak...bl kippers b'baris sume org tgk!gempak beb!kat kuantan seolah2 motor ZX ni msh blm dikenali.jd ramai yg mengajak b'sembang.Doct kura2 telah b'kenalan dgn sorg awek di pantai teluk cempedak yg b'tanyakn ttg konvoi b'motor ni.(doct!dpt no phone tak?)...bro edd pun telah b'jaya mentarbiahkn beberapa anak2 muda di kuantan...

    Dah bosan melepak kat TC kami g ke kedai mkn.minum2 di pg hari jam 3 pg smbil menonton world cup & b'sembang lagi...dlm kul 4 lbh br ler kami smpai kat umah sewa...t'lbh dahulu susun motor bg rapat2 sblm tdo.tdo lah kami di mana2 jek tmpt yg kosong...janji ada tmpt nk dibaring & blh lelapkn mata...

    Akhirnya sblm tdo,aku nk mimpikn kopi O chukai & ikan patin temerloh

    tamat hari kedua jelajah

    helmynyte89

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by helmynyte89 on Sun Jun 20, 2010 3:39 am

    Cerita bermula pada suatu hari ketika mana aku terbayangkan bike ksayanganku...
    Alkisah bermula apabila pada suatu keheningan pagi, angin bertiup sepoi2 bahasa, ombak memukul pantai, desiran daun yang gugur dari pepohonan yang kehijauan sungguh menyegarkan diriku pada pagi itu.. kring...kring.....telefonku berbunyi mematikan lamunanku tadi...aku kaget dah bersoal pantas," eh,siapa yang berani kol pagi2 buta nie!(padahal dah pukul 10 pg)"... aku tanpa membuang masa, terus menjawap panggilan tersebut...dari pengamatan aku, suara yang kedengaran seperti perumpuan...waaa....aku membulatkan mataku...perasaan ku berdebar dan nafsuku mula bergelora...aku menarik nafas panjang untuk memulakan perbualan...dengan macho dan hensemnye aku menjawap...helo.... wanita tadi membalas...."alo, ini kedai moto...lu punya moto boley angkat ali isnin ha...alini kelai wa tutup...isnin ha,soli lambat ha..."

    kesimpulan yang aku nak cerita, xsabar nak jmpa bike kesayanganku....wakakakakak....

    suhaimisobrie

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by suhaimisobrie on Sun Jun 20, 2010 11:28 am

    RIDE JELAJAH KIPS 11-13 JUN 2010

    CERITA HARI KETIGA

    awl2 pg di umah tumpangan.mata aku celik.ramai lg yg bgn lbh awl dr aku,kiranya aku bgn lwt sgt dah ni.bgn jek dr tdo dlm keadaan mamai terus aku b'tanya pd carl nain 'nk gerak dah ker?'t'nyata aku mamai lg.aku capai tuala naik ke tgkt ats & terus mandi.suasana di umah tumpangan t'nyata seperti umah kongsi.sume tdo di mana ada ruang kosong...tp xkisah,yg plg pntg sume hepi & enjoy.slps mandi,aku ambik peluang snapkn dua keping gambor member2 yg msh sibuk membuta.si mal & black mamba (nnt gambor aku upload msk dlm mepage fb korg,gambor bkn utk tayangan umum)...selesai mandi,aku pun pekena teh O panar yg disediakn kak manja (wife bro nopal)..smbil2 tue dok dgr sifu2 merancang utk cancelkn trip g chukai.

    Pg2 lg sblm aku mandi,atok dah g mencr kedai motor yg bukak di hari ahad utk repair motor ckgu azhar.berita baik!atok pulang & dah jumpa kedai motor di area beserah.tp katanya kedai cuma bukak smpai kul 12.lam akn tlg tolakkn motor ckgu azhar.apa yg menghairankn & mengajaibkn skali start jek motor ckgu azhar dah blh start.mencekak pinggang si azzo... Agaknya dlm hati mau tension jek si azzo.saje jek motor ni nk pekena aku...

    Pas motor dihantar,kami b'siap2 nk g b'fast.tmpt yg dituju?mana2 jek kedai yg menawarkn hdgn srpn yg blh ditelan.pg ni ramai yg menggayakn bj paddock br.memang cntik & b'gaya.dlm dok mencr2 kedai mkn t'jumpalah kami dgn kedai mamak.blsh jek apa yg ada.oleh kerana dah agak tghari,ride mkn ikan patin kat temerloh t'paksa dibtlkn.cdgnya nk ikut h.way jek..xksh ler,janji berenti kat R&R temerloh kang aku nk cr gak ikan patin.kalo idak kang mati kempunan aku...bl motor ckgu azhar siap dibaiki.geng2 yg escort ckgu azhar turut join kami b'srpn...kebetulan di kedai mamak td dpt kenalan dgn sorg ahli kelab SYM kuantan.dpt tmbh kenalan & andai kt ada xtvt ke kuantan pasni blh contact2 diorg.

    Slps siap b'srpn.kami menuju ke pantai balok bg sesi b'gambar gambir.KOBOI GURUN turut join...dr smlm lg dia join.sori xmentioned nama smlm.selesai sesi b'gambor kami pulang ke umah sewa.mengemas brg & b'siap utk pulang.konvoi akn b'pecah kpd 3 kump pasni.ali w_ng & faiz_krr akn b'gerak ke JB.Wadin,ali victor,nopal wit wife,zalie & ckgu azhar akn grk ikut jln lama.aku,bro edd,doct,lam,mal,azzo,black mamba,carlnain,atok akn grk shoot ikut h.way.mcm biasa bl kippers msk h.way sume lupa diri...b'geres ler.apa lg.apa dah mula faham style black mamba.dia suka biar sume org potong dia then dgn tiba2 dia akn memotong sume dgn penuh nikmatnya.

    Dlm dok speed.aku dok mencr di manakah agaknya bro edd,aku sangkakn dia kat dpn.rupanya dia berhenti di R&R gambang.akhirnya hanya aku & carlnain kat dpn.smpt gak ler b'geres memotong kete.smpai jek kat exit kg awah,chenor motor carlnain tetiba slow.ah sudah!breakdown dah motor carl.......

    B'sambung lg.he3

    Sponsored content

    Re: Carpen dan penulisan2 kreatif .AkU , MOTO dan DIA

    Post by Sponsored content Today at 4:10 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:10 pm