Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS

    Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Share

    nekman

    Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by nekman on Sat Apr 17, 2010 7:20 pm

    Dari Harian Metro 13/4/2010; http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/TujuhpelincirbaruSyntiumMoto/Article/index_html

    PETRONAS Lubricant International Sdn Bhd (PLI), anak syarikat pengeluar minyak nasional, Petronas melancarkan tujuh pelinciran baru dikenali Syntium Moto, khusus untuk pemilik motosikal pelbagai jenis dan kapasiti.Barisan minyak sintetik penuh dan separa sintetik itu dilengkapi teknologi Dual Tech yang lebih cemerlang dalam mengekalkan prestasi enjin ke tahap maksimum.

    Rangkaian produk terbaik itu dibangunkan secara berterusan oleh aktiviti sukan permotoran yang diterajui Petronas selama berdekad.

    Pengurus Besar Pemasaran, Strategi dan Pembangunan Perniagaan PLI, Domenico Ciaglia, berkata pelinciran terbaru itu sudah diuji di litar lumba, makmal dan keadaan ekstrim bagi memastikan ia mampu menawarkan prestasi optimum, perlindungan enjin dan penjimatan bahan api.

    “Syntium Moto didatangkan dengan barisan pelincir merangkumi separa sintetik 4SX, sintetik sepenuhnya RS4 dan 4SP serta Syntium Moto Scooter.

    “Semua rangkaian baru ini menepati spesifikasi dan piawaian ketat Jaso MA 2 yang digunakan dalam menilai tahap keberkesanan minyak pelincir,” katanya.

    Hadir sama, Naib Presiden Perniagaan Minyak Petronas, Md Arif Mahmood.

    Domenica berkata, Dual Tech membantu penunggang menempuh perjalanan lebih lancar terutama penjimatan bahan api, pertukaran gear lebih baik dan peningkatan tork.

    Sementara itu, Md Arif Mahmood, berkata Syntium Moto menggantikan jenama Motolub, Mach 5 dan Sprinta bagi rangkaian pelinciran motosikal.

    “Petronas mengeluarkan minyak pelincir motosikal pertama dikenali sebagai ‘Lubram’ kira-kira 20 tahun dulu dan hasil pembangunan serta penyelidikan berterusan membolehkan kami menghasilkan minyak pelincir terbaik, Syntium Moto.

    “Selepas mengambil alih syarikat pelinciran automotif terbesar Eropah, FL Selenia, Petronas berjaya mengekalkan kedudukan antara 15 pemasar pelincir terbesar dunia,” katanya.

    Md Arif berkata, sebanyak tujuh varian pelincir diperkenalkan merangkumi kapasiti enjin berkuasa kecil dan skuter sehingga untuk kegunaan motosikal berkuasa tinggi.

    Syntium Moto kini boleh didapati di kedai Mesra Petronas seluruh negara pada harga RM23 hingga RM88 seliter.

    List minyaknya

    Syntium Moto Scooter-> 4T untuk scooter ....

    Syntium Moto 2SX-> 2T + Semi Synthetic + Ester

    Syntium Moto 2SP-> 2T + Fully Synthetic + Ester

    Syntium Moto RS-2-> 2T + Fully Synthetic + Ester + 2T paling best dalam line syntium

    Syntium Moto 4SX-> 4T + Semi-Synthetic + SAE 15W-50

    Syntium Moto 4SP-> 4T + Fully Synthetic + Ester + SAE 10W-50

    Syntium Moto RS-4 -> 4T + Fully Synthetic + Ester + SAE 10W-40+ 4T paling best dalam line syntium

    Source: http://www.mymesra.com.my/index.php?ch=lubricants&pg=lub_prod_motorcycle

    helmynyte89

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by helmynyte89 on Sat Apr 17, 2010 8:18 pm

    Musti try nie...sapa yang dah cube ley cite kenikmatan miyak2 yang dinyatakan..
    Tapi xde ke senarai harga...
    Syntium Moto RS-2-> 2T + Fully Synthetic + Ester + 2T paling best dalam line syntium
    Syntium Moto RS-4 -> 4T + Fully Synthetic + Ester + SAE 10W-40+ 4T paling best dalam line syntium


    Last edited by helmynyte89 on Sat Apr 17, 2010 8:19 pm; edited 1 time in total

    carlnain

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by carlnain on Sat Apr 17, 2010 8:19 pm

    Aku memang dari dulu mengunakan PETRONAS tapi sprinta 4000 jela .
    memang terbaik ....pas ni nak cuba syntium 2sx (dgr2 ni replacement sprinta 4000)
    Harga pon cuma rm23 je.

    Harap2 bro mira_buruk masih jadi dealer petronas ni , tolong kengkawan berniaga beb.....heheheheehee


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    suhaimisobrie

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by suhaimisobrie on Thu Apr 22, 2010 2:04 pm

    aku dah cuba minyak 2T syntium RS-2 yg harganya RM42...performance ok laaaaa...xde la smpai buleh 2 kali pusing meter....nak try yg harga RM85 xmampu aku.....kalo 4T aku masih kekal guna ELF sport fully sintetik jek

    Neo B

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by Neo B on Tue Jun 15, 2010 7:11 pm

    mntak maaf,tmpang tnya...
    apa beza fully-syntetic dgn semi-syntetic?

    mira_buruk

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by mira_buruk on Fri Jun 18, 2010 1:13 pm

    Fully tu = penggunaan penuh bahan sintetik
    Seme tu = pengunaan separuh bahan sintetik


    So far kalo fully tu lebih tahan lama mcm tu n gred lebih tinggi sesuai untuk penggunaan dlm jangka masa lama
    cth : kalo biasa biasa dlm 1K mcm tu kalo Fully leh ke 3K ++

    kalo semi pun lebih kurang ler

    Thanks Carl

    Sa far masih lagi menjual Produk Sprinta @ Syntium Moto

    Syntium Moto 2SX @ 2T ( Semi Synthetic, Dual Tech + Ester )

    Syntium
    Moto 2SP @ 2T ( Fully Synthetic, Dual Tech + Ester )

    Syntium Moto 4SX @ 4T ( Semi-Synthetic, Dual Tech, SAE 15W-50 )

    * ni antara list yg den rekomen bersesuai dgn harga dan perbandingan pasaran lain


    So far den bukan lobi kaw2 Sprinta ni, cuma den jual cz harga dia dgn gred kualiti
    yg pasti harga di jamin memuaskan hati dan menjimatkan poket kawan2

    disebabkan den wakil penjual sah, harga den takleh up date direct kat mana2 dunia alam maya seperti termaktub dlm syarat2 yg dinyatakan
    berminat boleh jumpa masa TTS or call terus,coz den jarang on line

    bainz

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by bainz on Fri Jun 18, 2010 3:30 pm

    aku baru pakai Syntium Moto 4SP-> 4T + Fully Synthetic + Ester + SAE 10W-50,
    harga 50 kt stesyen petronas,ok ckit masa nk tukar gear dan rasa ringan je minyak tu.....

    kurt2812

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by kurt2812 on Sat Jun 19, 2010 3:40 am

    oh..nak try gak manjakan mtor aku dgn minyak mahal2 ni..huhuhu!!!

    alep

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by alep on Sat Jun 19, 2010 2:19 pm

    knape petronas x jual transoil utk 2 stroke? kuciwwa den, pe2 hal da 2 botol aku beli moto syntium rs, rm42, satu da guna, satu wat stok, stakat ni aku kondipen hold top lame2, rase best jer moto, pada pendapat aku sape2 yang kaki redline tu, sgt3 la sesuai pakai sp tu, bagi aku yg bkn kaki redline sgt sekadar rs tu da cukup, setakat ni kat Malaysia minyak 4t yg plg mantap atas dyno adalah sprinta 4t sp, rm88, kedua rockoil, klu 2t xde lg kot nyer test atas dyno ni yg dipublish secara public, tapi yg syok minyak 2t moto syntium lagi syiok dari motul dan jauh lbe baik in term of engine care, wear and tear protection, then, detergency, and yang penting murah giler kalau nak dibandingkan dengan 2t hi-perfromance brand lain, gred baru kot! jaso-fd!

    kepada mira_buruk, ada x transoil 2 stroke x? ni tgh mencari ni sbb motulnyer mak aih mahal ooii, x sanggup den nak pakai motul lagi, bygkan rm42 moto syntium sama kualiti dgn motul factory 700, bpe harga? huk2 terbatuk darah aku..

    alep

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by alep on Sat Jun 19, 2010 2:22 pm

    eh silap, motul factory 700 tu ke belakang sket dari moto syntium rs

    carlnain

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by carlnain on Sat Jun 19, 2010 2:32 pm

    alep wrote:knape petronas x jual transoil utk 2 stroke? kuciwwa den, pe2 hal da 2 botol aku beli moto syntium rs, rm42, satu da guna, satu wat stok, stakat ni aku kondipen hold top lame2, rase best jer moto, pada pendapat aku sape2 yang kaki redline tu, sgt3 la sesuai pakai sp tu, bagi aku yg bkn kaki redline sgt sekadar rs tu da cukup, setakat ni kat Malaysia minyak 4t yg plg mantap atas dyno adalah sprinta 4t sp, rm88, kedua rockoil, klu 2t xde lg kot nyer test atas dyno ni yg dipublish secara public, tapi yg syok minyak 2t moto syntium lagi syiok dari motul dan jauh lbe baik in term of engine care, wear and tear protection, then, detergency, and yang penting murah giler kalau nak dibandingkan dengan 2t hi-perfromance brand lain, gred baru kot! jaso-fd!

    kepada mira_buruk, ada x transoil 2 stroke x? ni tgh mencari ni sbb motulnyer mak aih mahal ooii, x sanggup den nak pakai motul lagi, bygkan rm42 moto syntium sama kualiti dgn motul factory 700, bpe harga? huk2 terbatuk darah aku..

    Pendapat akula kalo nak beli org minyak minyak2 Petronas lehla jmp terus ngan
    MIRA_BURUK . Serbis terbaik beb tak pon turun OPISIAL TTS time bro MIRA BURUK ada . Kat sana
    korang leh mendengar pendapat n nasihat dari Pomen yg sebenar so dia lebih tau pasal minyak ni.

    kalo nak beli buat stock leh terus jmp or g umah dia amik lainla kalo emergency.
    sebab HARGA YG D TAWARKAN oleh BRO MIRA korang mesti terkejut kalo bandingkan dari
    kdi PETRONAS sendirik . Barang yg sama beb tapi harga yg d tawarkan amat berbeza.

    Petang ni MAY B aku turun umah MIRA_buruk tuk urusan amik 2T n 4T serta baju paddock dia.
    so sesiapa yg free lehla roger dia or direct terus ke HULU LANGAT beb.Sory bro x dpt turun
    tgh beli jiwe tuk OPISIAL TTS MLM NI

    P/S : Mcm2 jenis minyak beb ada , x termasuk minyak yg ko x pernah tgk iklan dia kat TV tetapi
    tetap tersohor d arena PERLUMBAAN pon ada .Jadi pikir2 kan lah..... Idea Idea Idea


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    mira_buruk

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by mira_buruk on Mon Jun 21, 2010 1:10 pm

    untuk transoil fully sintetek pun ade @ racing spec
    tp brand lain
    harga, kompom senyum pun kalo dengar

    wan tuah

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by wan tuah on Fri Jul 02, 2010 7:46 pm

    mira_buruk wrote:untuk transoil fully sintetek pun ade @ racing spec
    tp brand lain
    harga, kompom senyum pun kalo dengar

    baru dua hari lepas tukar minyak transoil motul..tapi lepas ni nak try yg bro jual tu..(racing spec)...

    alep

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by alep on Fri Jul 02, 2010 10:27 pm

    wan tuah wrote:
    mira_buruk wrote:untuk transoil fully sintetek pun ade @ racing spec
    tp brand lain
    harga, kompom senyum pun kalo dengar

    baru dua hari lepas tukar minyak transoil motul..tapi lepas ni nak try yg bro jual tu..(racing spec)...

    transoil motul brape harga bro dapat? katne?

    wan tuah

    Re: Tujuh pelincir baru Syntium Moto (Petronas)

    Post by wan tuah on Sat Jul 03, 2010 9:00 am

    alep wrote:
    wan tuah wrote:
    mira_buruk wrote:untuk transoil fully sintetek pun ade @ racing spec
    tp brand lain
    harga, kompom senyum pun kalo dengar

    baru dua hari lepas tukar minyak transoil motul..tapi lepas ni nak try yg bro jual tu..(racing spec)...

    transoil motul brape harga bro dapat? katne?

    beli baru ni transoil motul expert rm40 je..kat jalan rahang seremban..tapi tak tahulah kalau kat tempat lain bleh dapat harga lebih murah dari ni..

      Current date/time is Mon Oct 20, 2014 12:21 pm